INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.25.

Rendet tesz a kormány a gyermekvédelmi ügyekben, íme a törvénycsomag részletei

A kormánypártok elkötelezettek amellett, hogy tovább szigorítsák az alkotmányt és a büntető törvénykönyvet a gyermekek védelme érdekében.

A magyar kormány 2010 óta hozott döntései hozzájárultak ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon van a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény hatályban egész Európában. Mindennek ellenére a miniszterelnök és a kormány úgy határozott, hogy új gyermekvédelmi törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek, aminek a célja, hogy az eddiginél is erősebb védelmet kapjanak a gyermekek hazánkban. 

ORBÁN Viktor
A kormány már munkához is látott, új gyermekvédelmi törvénycsomagon dolgoznak. Az országgyűlésnél kezdeményezik az alkotmány módosítását és a büntető törvénykönyvön szigorítását. Fotó: Koszticsák Szilárd

Az alkotmány tiltja majd meg, hogy a pedofilok kegyelmet kapjanak

Orbán Viktor február elején a legnagyobb közösségi oldalon megosztott videóban elmondta: a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Az alkotmánymódosító javaslat értelmében a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet olyan személyek, akik kiskorú személyek sérelmére követtek el szándékos bűncselekményeket – írta meg először a Magyar Nemzet. Vagyis amennyiben az Országgyűlés megszavazza az alkotmánymódosítást, a jövőben a köztársasági elnöknek nem lesz módja kegyelmet adni olyan elítélteknek, akiket pedofíliával kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

Szigorúbb alkalmassági vizsgálatokat vezetnek be

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány szigorítani kívánja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat. Ahol lehet, ott észszerű szigorítások várhatók.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinél a korábbinál is szigorúbb alkalmassági vizsgálatot kell lefolytatni. 

Az előírásokat egyszer már szigorították, de most újabb lépéseket tesznek, hogy a rendszer tökéletesebb legyen. Várhatóan még tavasszal az országgyűlés elé kerül az alkotmánymódosítás és a gyerekvédelmi törvénycsomag is. Ezek azt célozzák majd majd, hogy a korábbinál is erősebb védelemben részesüljenek a 18 év alattiak,  a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetők és a pedofilok pedig többé ne részesülhessenek kegyelemben.

Tovább szigorítják a büntető törvénykönyvet is

A kormánypártok a gyermekvédelmi törvény jelentősen szigorítására készülnek, erről már a következő hetekben szavazhatnak. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője szerint a kormánypártok azt javasolják, hogy azok esetében, akik 18 év alattiak sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket:

  • soha ne évüljön el a bűncselekmény,
  • ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre,
  • soha többé ne kapjanak erkölcsi bizonyítványt,
  • és az alaptörvény zárja ki, hogy kegyelmet kapjanak.

A Fidesz frakcióvezetője a balatonalmádi frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón fontos kérdésnek nevezte a gyermekvédelem ügyét. Emlékeztetett: még 2021-ben fogadtak el egy szigorú gyermekvédelmi törvényt. Ezt – amely például a kereshető pedofil nyilvántartást is tartalmazza – a magyar baloldal akkor nem szavazta meg.

Jelezte: míg az őszi időszakot a szuverenitás védelme határozta meg, a tavaszi ülésszakban a második gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalása következik. Ezzel nagyjából húsz törvény módosítására tesznek javaslatot.

Orbán Viktor teljes körű ellenőrzést rendelt el

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja során arról is beszélt, hogy elrendelt egy teljes körű ellenőrzést. "Egy ilyen országban, mint Magyarország, nem történhet meg az, ami a bicskei gyermekotthonban történt" – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték-e el a kinevezéskor az alkalmazási vizsgálatokat a gyermekotthonok vezetőinél. Attól tart, hogy ez nem megfelelő módon történt, szerinte itt ki kellett volna tűnnie, hogy baj van. Az elindult vizsgálatnak mindenre ki kell terjednie – húzta alá.

"Olyan emberek, akik veszélyt jelentenek a gyermekekre, nem dolgozhatnak gyermekintézményekben" – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: nem abból fognak kiindulni, hogy mit akarnak a brüsszeli bürokraták. Abból kell kiindulni, mit akarnak a magyarok, és ennek érvényt fognak szerezni.

 

Itt nézheted meg a teljes interjút:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián