INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.24.

Így lett silányabb és drágább a Lánchíd felújítása: korrupció Karácsony Gergelyék körül

Kevesebb műszaki tartalomért több pénzt fizetett a Lánchíd felújítására a főváros önkormányzata, és a gyanú szerint a felújítást végző A-Híd Zrt. 900 millió forintja landolt Vig Mór, az Amnesty-vezér testvérének magán- és ügyvédi letéti számláján, amit készpénzben fel is vettek.

A Karácsony Gergely nevével fémjelzett Lánchíd-felújítási botrány szálai 2019-ig nyúlnak vissza. 2019-ben, az akkor még Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat tendert írt ki a Lánchíd felújítására, amelyet első alkalommal is a későbbi nyertes, az A-Híd Zrt. nyert meg. A projekt 35 milliárd forintba került volna, a híd renoválása mellett azonban tartalmazta a pesti oldalon  a Széchenyi téri villamosalagút, a budai oldalon pedig a Váralagút felújítását is.

Kevesebb műszaki tartalommal, mintegy 5 milliárd forinttal drágábban újították fel a Lánchidat. / Fotó: Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely 2019 őszén lett a főváros főpolgármestere, és érvénytelenítette az előző vezetés által kiírt tendert. Újabb tendert írt ki, amit ugyancsak A-Híd Zrt. nyert. A felújítás másfél éves csúszással 2021 márciusában kezdődött el, és annak ellenére, hogy a teljes projekt volumene jócskán lecsökkent, a felújításra szánt összeg közel ötmilliárddal megnőtt. Az eredetileg tervezett határidő csúszott, és nem került sor az egyébként a hídhoz kapcsolódó alagút és a villamospálya-átvezetések felújítására.

A Magyar Nemzet kérdésére Tarlós István korábbi főpolgármester hazugságnak nevezte azt az állítást, amely szerint Karácsony Gergely jelenlegi városvezető olcsóbban újíttatta volna fel a Lánchidat, mint ahogy az ő idejében tervezték. 

Az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk

– minősítette Karácsony korábbi állítását Tarlós. 
Hétfőn aztán robbant a hír, hogy az ATV információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-HÍD Zrt.-től a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Mint ismert, a NAV vizsgálódik egy olyan ügyben, amelynek egyik érintettje az A-HÍD Zrt., a másik pedig a közelmúltban számlagyár működtetésének gyanújával őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd, illetve az ő egyik érdekeltsége, a Sunstrike Hungary Kft.
Vig Mórt különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. Az atv.hu úgy értesült: a NAV nyomozása során többek között azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a kft.-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.
A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számláról, így azok sorsa a továbbiakban követhetetlenné váltak.

 

origo.hu

Szenzációs képeken a magyar válogatott első meccse

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

metropol.hu

Így reagált Orbán Viktor a magyar válogatott vereségére

magyarnemzet.hu

Marco Rossi kimondta, ki a felelős a Svájc elleni vereségért az Eb-n

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

hirtv.hu

Ha Scholz azt hitte, hogy elkerülheti a számonkérést, akkor nagyot tévedett

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

mindmegette.hu

Végleg elbúcsúzhatunk az egyik kedvenc csokinktól, ugyanis bezár a édességgyár

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

INSIDER

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

INSIDER

Ajándék milliók az otthonfelújításért: mindent, amit tudnod kell róla

INSIDER

"Sok szotyi és még több sör" – így szurkolnak olvasóink a magyaroknak az EB-n