INSIDER

Szerző F. R.

Létrehozva: 2024.01.27.

Brutális szélvihar tombolt az országban: kibillent a Balaton, leszakadtak a vezetékek - videó

A békásmegyeri piacnál egy korcsolyapálya öltözősátrát szaggatta meg az orkán erejű szél, de kibillent a Balaton is és több helyen leszakadtak a vezetékek.

Rekordot döntött a budapesti és az országos legmagasabb napi széllökés. A hidegfront érkezése szerdán erősítette az északnyugati szél erejét, majd csütörtökön már viharossá fokozódott. Sokan szombatra virradó éjszaka is rosszul aludtak a hatalmas széllökések miatt. A hivatalos mérések szerint a János-hegyen mérték a legerősebb széllökést csütörtökön, amely elérte a 110,5 km/h sebességet. Ez az érték új napi fővárosi és országos szélrekordot jelent január 25-ére. A korábbi budapesti napi szélrekordot még 1984-ben regisztrálták Örsöd állomáson, akkor 108,7 km/h-val tombolt a szél. Az országos napi szélrekordot pedig Pogány állomáson mérték szintén 1984-ben, amikor a legerősebb regisztrált széllökés 109,1 km/h volt.

A János-hegyen megdőlt a rekord. Fotó: Fügedi Richárd

Óbudán széttépte a sátrat

A békásmegyeri piacnál lévő korcsolyapályán széttépte a viharos szél az öltözősátrat. Az ablakok szétszakadtak, de a felső tetőrészt is megtépázta az elképesztően erős szél. A jégpályára csak reggel érkezett egy-két gyermekcsoport, akik nem maradtak sokáig. A kinti árusok is hamar bezártak.

Brutális ereje van a szélnek. Felhajtottuk az oldalát, de széttépte a sátrat az ablakoknál. A gyerekek, akik reggel jöttek, ők sem maradtak sokáig, azóta nincs senki a jégpályán

- mesélte egy fiatal srác, aki a jégpályát üzemeltette.

Szétcincálta a szél a sátrat Fotó: Fügedi Richárd

A Balaton vizét megbillentette

A Balatonnál is mint jelentős méretű vízfelületnél ismert a "szélkihajtás" vagy "szélárterelés" néven emlegetett jelenség, amikor az erős szél hatására a Balaton egyik partján a vízszint lecsökken, míg a másik parton emelkedik. Ez a jelenség a szél hatására keletkező vízáramlás eredménye, amely azért alakul ki, mert a szél a vízfelületet fújja a tó egyik végétől a másikig. Amikor az erős szél hosszabb időn keresztül fúj egy irányból, a víz az adott part felé sodródik, csökkentve annak vízszintjét, miközben a szél ellenkező oldalán a vízfelület emelkedik. Ilyenkor akár több 10 centiméterrel is emelkedhet a vízmagasság mint ahogy az alábbi videóban is látszik, hogy már majdnem a part magasságában van a vízszint.

A pilóták is megküzdöttek a széllel

A Ferihegyi reptéren is hatalmas volt a szél, ami komoly kihívást jelentett a repülők számára. A viharos széllökések megnehezítették a repülőgépek leszállását és felszállását egyaránt. A leszálláskor a szél által okozott turbulencia és oldalszél jelentős ingadozásokat okozhatott a repülőgépek irányításában, megkövetelve a pilóták különösen óvatos és precíz manőverezését. Emellett a felszálláskor a nagy sebességre és az instabil légáramlásra való felkészülés is kiemelt figyelmet igényelt a pilótáktól, hogy biztonságosan emelkedjenek fel a földről és elhagyják a viharos légteret. Az Emirates járatán jól látható hogy mozgatta a hatalmas Boeing 777-es gépet a szél Ferihegynél a leszálláskor.

Vezeték és közlekedési lámpa is leszakadt

Rendkívül erős szél miatt a törökbálinti Raktárvárosi útnál leszakadt egy nagyfeszültségű elektromos vezeték. A helyszínre kivonult a katasztrófavédelem és a rendőrség, míg a szolgáltató munkatársai azon dolgoztak, hogy elhárítsák a hibát. A javítást gyorsan elvégezték - adta hírül a település polgármestere, Elek Sándor.
A szomszédos Érden is hasonló problémával szembesültek a helyiek, ott azonban egy közlekedési lámpa szakadt le, ami miatt a rendőrség időlegesen lezárta a Bem téri kereszteződést. A Magyar Közút gyorsan javította a problémát.

Mire figyeljünk szélvihar esetén:

  • Maradj a ház belsejében: A legbiztonságosabb hely a házban a lehető legtávolabb van az ablakoktól és kültéri ajtóktól.
  • Zárd be az ablakokat és az ajtókat: Ha lehetséges, használj ablakrácsokat vagy biztonsági zárakat az extra védelem érdekében.
  • Ellenőrizd a tetőt és a külső szerkezeteket: Győződj meg róla, hogy minden megfelelően van rögzítve.
  • Távolítsd el a veszélyes tárgyakat: Ha van lehetőséged, elsősorban azokat, melyek könnyen elmozdulhatnak vagy leszakadhatnak a szélben, és tárold őket biztonságos helyen.


A koponyeg.hu előrejelzése szerint ma már mérséklődik valamelyest a szél és január 28-án, vasárnap már teljesen elcsendesedik. A hétvégén a napi maximumok elérhetik a 6-7 fokot.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet