Létrehozva: 2024.01.25.

Ezek az apróhirdetéses csalók ismérvei: nem könnyű kiszúrni őket!

Az interneten könnyű névtelennek maradni, ami kedvez a kiberbűnözőknek, ezért az online vásárlásoknál is rendkívül fontos az óvatosság, tudatosság. Főleg az apróhirdetési oldalakon!

Rengetegen esnek áldozatul az apróhirdetési oldalakon garázdálkodó bűnözőknek. A leggyakoribb hiba az előreutalás, de az is előfordul, hogy magukat vevőnek kiadó csalók utaznak a bankkártyaadatainkra. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni az ilyen oldalakon való vásárláskor és néhány ismérv, ami segíthet lebuktatni a piacteres csalókat.

webshop, shopping, vásárlás, laptop, bankkártya, erre figyeljünk online vásárlásnál, apróhirdetés
Főleg az apróhirdetési oldalakon érdemes óvatosnak lenni online vásárlásnál. Fotó: fizkes / Shutterstock (Illusztráció)

Sok a pórul járt piacteres vásárló

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság legutóbbi felhívásában arról számolt be, az elkövetők előszeretettel használják ki, hogy sok esetben nem gondoljuk át kellő alapossággal, mit miért is teszünk, gyorsan előre utalunk. Így járt pórul több vármegyei lakos is, akik a közösségi médiafelületeken rendeltek különböző termékeket, amiket előreutalással fizettek ki az eladóknak. Ezt követően az árut sosem kapták meg, a csalók pedig elérhetetlenné váltak.

Ím néhány tanács, ha online piactéren vásárolnánk

  • A webkártya egy jó megoldás arra, hogy biztonságosan vásárolhassunk az interneten! Az alszámla, amelyhez tartozik, csak az épp átvezetett összeget tartalmazza, így nem enged hozzáférést a főszámlához a csalóknak sem.
  • Soha ne utaljuk el előre a vételárat, de még csak előleget se, ha idegennel kötünk üzletet az online térben!
  • Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessünk!
  • Egy közösségi oldalon regisztrált profil nem alkalmas arra, hogy a mögötte álló személyazonosságát igazolja. Az oldalak üzemeltetői a regisztrálók adatainak valódiságát nem ellenőrzik, és az általuk feladott hirdetések valóságtartalmát sem tudják igazolni.

Az eladók sincsenek biztonságban az apróhirdetési oldalakon

A rendőrségi tapasztalatok szerint az online bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket. Az online piactereken az eladók sincsenek biztonságban. Az óvatlan eladót úgy verik át, hogy a piactéren értékesített áruért járó ellenérték fogadásához vagy az áru kiszállításához valamilyen szokatlan, további teendőt várnak el.

Íme egy megtörtént eset

Egy eladó ruhákat hirdetett meg egy alkalmazáson (pl. olyanon, mint a Vinted, vagy a Facebook Marketplace) keresztül. A termékekre jelentkezett az álvásárló és elkérte a hirdető bankszámla adatait, majd egy bank internetes felületének látszó oldalra navigálta a jóhiszemű és gyanútlan eladót, ahová kérte, hogy jelentkezzen be. Az ily módon áldozattá vált eladó banki adataihoz hozzáférve kétszer egy perc alatt több mint ötmillió forintot leemeltek a csalók a számlájáról. (A bejelentést követő gyors rendőri intézkedés eredményeként a sértett pénze felét visszakapta.)

albérlet után fizetendő adó,csaló,csalás,bankkártya
Egyre több az online csaló. Fotó: EugeneEdge / Shutterstock (Illusztráció)

Hogyan ismerhetők fel az eladókra utazó csalók?

Az eladók megkárosításának egyik leggyakoribb módjánál a vevő azzal a szöveggel telefonál, hogy kifizette a meghirdetett terméket, ám arra kéri az eladót, hogy valamilyen távoli hozzáférést biztosító programot (például AnyDesk, TeamViewer) telepítsen a gépére vagy telefonjára annak érdekében, hogy „biztosítva legyen az átutalás fogadása”. Az online piactereken alkalmazott csalások egy másik típusánál az eladó egy sms-t kap, amelyben arról tájékoztatják, hogy a termékét kifizették, de „fogadnia kell az összeget” az üzenetben küldött link segítségével, vagy a termék kiszállításához ajánl a „vevő” egy csomagküldő szolgálatot, ismert, jogszerűen működő cégek nevével visszaélve (pl.: Foxpost, DHL, DPD, MPL), és rájuk hivatkozva küld adathalász linket tartalmazó üzenetet vagy e-mailt.

Ezeket tehetjük, hogy ne váljunk áldozattá

  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra, pénzfelvételre!
  • Soha ne adjuk ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártya és a netbank belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsünk, vagy töltsünk le a számítógépre, mobiltelefonra, bárki is javasolja ezt!
  • Ne bízzunk ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyünk gyanakvók, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetnek!
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként csak pénzt fogadunk, nem küldünk.
  • Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlánkra kérjük a nevünk és bankszámlaszámunk (vagy másodlagos azonosítónk) megadásával. Ahhoz, hogy bankszámlánkra pénzt utaljanak, nincs szükség semmilyen programra, és a netbanki profilunkba se kell bejelentkezni!
  • Soha ne adjunk meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!

További hasznos tanácsok itt olvashatók.

A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleljük, hogy csalás áldozatává váltunk, azonnal, késlekedés nélkül jelentsük az esetet bankunknál, és tegyünk feljelentést a rendőrségen!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat