Létrehozva: 2023.09.27.

Elképesztő magyar fejlesztés: ha félsz a repüléstől, erre van szükséged – Videó!

Két nap is elegendő, hogy legyőzd a félelmeid.

Sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag szoronganak az utazás előtt, félnek a repüléstől, idegesek vagy nem érzik magukat komfortosan a repülés alatt. Az ő számukra fejlesztették ki a Magyarországon egyedülálló, kétnapos képzést.

belcsik-richard
Szüle Zsolt kapitány, Tornai Edit elsőtiszt és Belcsik Richárd résztvevő. (b-j) Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Az emberek nagyjából 60 százaléka nem repül teljes nyugalomban, míg körülbelül 33 százalék jelentősen szorong. Az aviofóbia nagyon leegyszerűsítve a repüléstől való félelem, ami egy tréninggel a legtöbb esetben megszüntethető.

A SimFlite csapata, azaz Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta, Szüle Zsolt kapitány, oktatókapitány, oktatópilóta és Földessy Judit vezető légiutas kísérő egy olyan programot állítottak össze, aminek a segítségével először információkat kap a résztvevő a repülés minden mozzanatáról, majd szimulátorban kipróbálhatja, hogy milyen lenne, ha repülőgépben ülne. Mindezt egy elképesztően látványos és élethű pilótafülkében, ahol azt is megtapasztalhatja, hogy mi történik odabent a repülés során. A kétnapos képzés alatt először egy hagyományos, majd egy vészhelyzeti szimuláció történik. Ezenkívül a részvevők a pszichológussal is beszélnek valós vagy vélt félelmeikről.

A repülés egyébként az egyik legbiztonságosabb utazási forma a világon. Az International Air Transport Association (Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság) statisztikái alapján 16 millió repülőútból csupán egyetlen egy végződik halálos balesettel.

Az aviofóbia, vagyis a repüléstől való félelem kialakulásának több oka is lehet. A leggyakoribb, amikor a félelem információhiányból ered. Éppen ezért elsősorban ezt igyekeznek orvosolni a SimFlite munkatársai – tudta meg lapunk Földessy Judit vezető légiutas kísérőtől.

Földessy Judit vezető légiutas kísérő. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A tünetek között szerepel többek között az izzadt tenyér, a hideg veríték, a remegés, a hányinger és az erős szívdobogás is. A megnyugvást legjobban segítő módszer az, ha hátradőlünk, lassan mély levegőket veszünk és figyeljük a környezetünket – tudta meg lapunk.

A szorongás, az egy előkép, amit a szorongó gyárt le magának, és ennek van egy hormonális leképeződése, ami testi tüneteket eredményez. Ha megértik, hogy önmaguknak generálják ezt a szorongást, akkor ugyanígy vissza lehet bontani, meg tudják teremteni azt az állapotot, hogy képesek legyenek repülni

– árulta el Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta.

riha-zsofia-pszichologus
Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Minden ember másként reagál egy adott (valós vagy vélt) veszélyhelyzetre, ezért a program mindig az adott résztvevőkhöz igazodik. Arról nem beszélve, hogy a szorongás például annál is kialakulhat, aki korábban többször ült már repülőn. Őket általában a reptéri tömeg, a COVID-fertőzés esélye, a több órás bezártság, a magasság, a kontrollvesztett állapot, a légikatasztrófák gondolata, esetleg egy lehetséges terrortámadás gondolata zavarja.

Szüle Zsolt oktatókapitány, pilóta, volt repülési irányító például igyekszik úgy repülni a szimulátorban, hogy az az éppen benne tartózkodó személy korábbi tapasztalataihoz igazodjon. Aki szeretné és elég bátornak érzi magát hozzá, akár a pilótaszékbe is beülhet a tanfolyam végeztével.

Szüle Zsolt oktatókapitány, pilóta, volt repülési irányító. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Belcsik Richárd a bezártság érzése miatt évek óta nem tudott repülőre ülni. Zavarja őt, hogy nem ő irányít és nem tudja, mi zajlik a pilótafülkében. Még a reptérre sem szívesen megy.

Öt éve nem ülök repülőre, előtte nagyon sokat repültem. (…) Azt várom ettől a kurzustól, hogy ez megoldódjon

– mondta lapunknak Richárd az első képzési napon. Kívácsiak voltunk, hogy mennyire volt számára eredményes a két nap, ezért a képzés végeztével is megkérdeztük őt.

Nagyon sok félelmemet fel tudtam oldani, ami abban is megnyilvánul, hogy a héten Zsolttal még fogunk egyet repülni, egy kisebb gépen. (…) Szerintem elértem azt, amiért idejöttem.

– mondta lapunknak Richárd, aki úgy tervezi, hogy a kisgép után egy utasszállító repülőgépre ül. Ez nyilvánvalóan nagyon nagy eredmény, ha azt nézzük, hogy a képzés előtt néhány nappal erről még szó sem lehetett volna.

belcsik-richard
Belcsik Richárd a programnak köszönhetően ismét repülőre ül. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A férfi azt tervezi feleségével és gyermekükkel, hogy néhány éven belül Hawaii-ra utaznak. Akárcsak az a férfi, aki még a legelső tanfolyamon vett részt és Hawaii-ról küldött képet a SimFlite csapatának. A résztvevők 90 százaléka úgy távozik a programról, hogy sokkal jobban viszonyul a repüléshez, mint előtte.

Nézd meg, hogyan gyógyult ki Richárd a repüléstől való félelemből!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért