Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.

Orbán Viktor a Tranziton: Magyarnak lenni gyönyörű küldetés

A kétharmad meg áll, mint a cövek.

A kormányfő szerint erről a kérdésről vannak színvonalas viták. Egyesek felteszik a kérdést, hogy jó-e a demokráciának, ha egy párt ilyen többséggel, ilyen hosszú ideig van hatalmon. A magyaroknál a méretből fakadóan állandó az a folyamat, hogy mindig kialakul egy egységes párt egy domináns korszakban - mondta Orbán Viktor. Ez történt a dualizmus idején, a két világháború között is, és ez történt volna a második világháború után is - monda a kormányfő.  Vagyis a kétharmad áll, mint a cövek.

ORBÁN Viktor; GYÜRK András
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) felkészül a pódiumbeszélgetésére a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel, a beszélgetés házigazdája (k) és Gyürk András, a Fidesz európai parlament képviselője (j). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A nagy külső erők elleni harcok idején, mint most, az emberek keresik azokat az egységes pártokat, amelyek meg tudják védeni őket 

- mondta Orbán Viktor. Nemzetközi szinten is van példa arra, hogy egy-egy párt hosszú évtizedekig van hatalmon, Bajorországban a CSU is negyven éve van hatalmon - tette hozzá. 

Orbán Viktor a baloldalról azt mondta, hogy a futballban az amatőrök és a profik között egy éles választóvonal van. Az amatőrök átláthatatlan módon űzik ezt a játékot, míg a profik oda futnak, ahol a labda lesz. Az utóbbi a legfőbb különbség. Távlatkülönbség van a kormánypártok és a baloldal között - mondta a kormányfő. Azonban az amatőr csapatoknak is vannak finanszírozói, és nagy világerőket képviselnek - tette hozzá. "Soros György sem fut össze a Facebookkal" - fogalmazott.

A baloldalnak a nemzeti gondolkodáshoz való kötődése történelmileg sem erős, ezért a nagy világdivatokhoz próbálják illeszteni Magyarországot. Ezzel szemben a jobboldal a nemzeti érdekek mentén politizál - tette hozzá. 

Dávid és Góliát küzdelme

A kormányfő úgy látja, a baloldal globálisan a Góliát, míg a jobboldal a Dávid. A legutóbbi választáson többszörös média-, és pénzügyi fölényben volt a baloldal a nemzeti erőkkel szemben - fogalmazott a kormányfő.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy először tisztázni kell, hogy az országot a sajátunknak tekintjük-e, és mi a hozzá fűződő viszonyunk. Fel kell tenni a kérdést, hogy adódik-e számunkra valamilyen kötelesség ebből a tényből? A kormányfő szerint sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetést máshol is látják-e. Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, a kultúra és történelem, ha azt fenntartjuk - tette hozzá. Egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani. 

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mi a közös a kommunistákban és a liberálisokban?

A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük tanulni. Ilyen volt az 1980-as évek közepe is. Egy ilyen helyzetben mindent meg lehetett tanulni. 

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól - ismertette a kormányfő. A gond, hogy nálunk a rendszerváltás után a kommunisták liberálisok lettek. "Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy legfontosabb."

 

origo.hu

Lépcső a semmibe kilátó Ausztria egyik legnépszerűbb úti célja

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

metropol.hu

"Már most egy modell" - a kis Amara édesanyja nyomdokaiba lép

magyarnemzet.hu

Összefogtak a közép-európai államok, meghátráltak a németek + videó

ripost.hu

Így néz ki kívül-belül Dárdai Pál berlini villanegyedben fekvő álomotthona - galéria

mandiner.hu

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 7.: A Bak végre pihenhet, a Halak romantikázik pénteken

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderültek Magyar Péter tervei a választások utánra, ebben nem lesz köszönet

INSIDER

Magyar Péter Sorosék lapjában elárulta: itthon csak hazudja, hogy nem háborúpárti

INSIDER

"Nem küldöm háborúba a 2 fiamat és 5 unokámat!"– Ezt üzenik Brüsszelnek a Békemenet résztvevői

INSIDER

104 éve történelmi árat fizettünk a háborúért, ne kövessük újra ugyanazt a hibát!

INSIDER

Visszalépett Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Orbán Viktor: a békét szavazattal kell megerősíteni vasárnap

INSIDER

"Az utolsó morzsákat is kiszedegette" – már nasizva nézi kedvenc filmjeit SMA Tomika

INSIDER

Pokoli hőség és megállíthatatlan zivatarok, az időjárás továbbra sem tud megnyugodni