Létrehozva: 2023.01.15.
Módosítva: 2023.01.15.

Dömötör Csaba: kevesebb drága szankciót, több beleszólást az embereknek

A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció üzenete egyértelmű: kevesebb drága szankciót, és több beleszólást az embereknek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba az interjúban a Reuters napokban közzétett hírére utalva hozzátette, hogy Brüsszelben már a nukleáris energiára kiterjedő, tizedik szankciós csomagra is javaslatot akarnak tenni, ami "csontig hatoló következményekkel járna" a nukleáris energiát nagy arányban használó országokban, így Magyarországon.
    Közölte: a konzultáció eredménye szerint a válaszolók 97 százaléka hallani sem akar nukleáris energiára, gázra vonatkozó szankciókról, de az olajszankcióknak sincsen támogatottsága.
    Azt mondta, a szankciók ellenére nem lett vége a háborúnak, "az európai gazdasági kárhalmok viszont egyre nagyobbak". A konzultáció eredményétől azt várják, hogy Brüsszelben is meghallják, és végre lesz irányváltás - fogalmazott.

Fotó: Polyak Attila


    Beszélt arról, hogy Európa egészében romlanak a gazdasági kilátások, világszerte az európai gazdasági térségben a legnagyobb a lassulás. Az OECD számításai szerint az Egyesült Királyságban, Csehországban és Németországban is csökkenhet a gazdaság.
    Kifejtette, az európai uniós gazdasági növekedés egésze is alig lehet valamivel nulla felett, amiért a fő felelős az energiahelyzet, mögötte a szankciókkal. A tagországok energiaszámlája megugrott, ellátási bizonytalanság van, az Európai Bizottság elnöke is azzal számol, hogy 30 milliárd köbméteres gázhiány lehet 2023-ban Európában.
    "Ahogy egyre nyilvánvalóbbak a tévutas politika következményei, annál inkább lesz óriási igény az állampolgárok részéről az irányváltásra" - jegyezte meg.
    A szankciós felár miatt 7-ről 17 milliárd euróra nő Magyarország energiaszámlája, csak a rezsitámogatással idén 2600 milliárd forintot kell a kormánynak elkülönítenie - tette hozzá.
    Minden nehézség ellenére bővülnek a családtámogatások, megállapodás született a minimálbérről, és a nyugdíjak is emelkednek, ami érvényes a februárban érkező 13. havi nyugdíjra is - mondta.
    Kitért arra, hogy ha az infláció nagyobb lenne a nyugdíjak növekedésénél, idős honfitársaink nyugdíjkiegészítéssel is számolhatnak. Ismertette: januárban folytatódik az orvosi béremelési program, júliusban az ápolók fizetése nő, és a pedagógusok is számolhatnak tízszázalékos emeléssel. Szavai szerint ha az uniós pénzek megjönnek, akkor idén 21 százalékos, ha a következő két évben összesen 75 százalékos emelkedés lehet.
    Hangsúlyozta: eredménynek tartja, hogy a 2022-ben az infláció ellenére is több mint négy százalékkal nőttek a reálbérek. Az inflációt az év végére tíz százalék alá kell szorítani - fűzte hozzá.
    A felsőokatást érintő uniós forrásmegvonásra vonatkozó felvétésre az államtitkár leszögezte: a magyar fejlesztési programokról, uniós források felhasználásáról megállapodás született, "papírunk van arról, hogy ezek a programok jók". Azokat a kéréseket, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott, a kormány elfogadta, az országgyűlés ősszel 17 módosítást fogadott el. Most újabb feltételekkel állnak elő úgy, hogy az oktatás szabályozásában az EU-nak nincs is jogköre.
    A magyar diákok számára idén és a jövőben is elérhető lesz az Erasmus-program, ha a brüsszeli tárgyalások nem vezetnek eredményre, a kormány biztosítja a szükséges összeget, a magyar diákokat nem érheti hátrány - mondta.

 

origo.hu

Aggasztó hírek érkeztek Katalin hercegnéről

ripost.hu

Így romantikázik Olaszországban Kucsera Gábor és Tápai Szabina

borsonline.hu

"Felkavaró és szívszorító" − kifakadt Jennifer Lopez barátnője, ez már neki is sok volt

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed a neten a hét legnagyobb blamája: a Donáth–Cseh páros szánalmas vergődése

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai Pál után; megszólalt a mellőzött hátvéd

mindmegette.hu

Minden háztartásban ott vannak, és titkon zabálják az áramot: szabadulj meg a fantomfogyasztóktól!

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

ripost.hu

Érkezik a bolygóvonat: ezeknek a csillagjegyeknek hoz szerencsét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péterről megdöbbentő videó készült, egyre súlyosabbak a pszichés tünetei

INSIDER

Több százezren érkeznek ma az ország minden pontjáról a fővárosba

INSIDER

Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten - mutatjuk a részleteket

INSIDER

Beindult a légkör: brutális, ami célba vette Budapestet - fotó

INSIDER

„Mindent megteszek, hogy megmentsem Dominik életét!” - eddig 12 millió forint gyűlt össze a milliárdos terápiához

INSIDER

Kötelező európai sorkatonaság: a nők sem lennének biztonságban - Videó

INSIDER

Rétvári Bence: Június 9-én vegyük a kezünkbe a sorsunkat!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Mutassunk erőt Budapesten is! Váltsuk le Karácsonyt! - Videó