Létrehozva: 2022.04.16.

Kiderült, kik a távoli világok legügyesebb meghódítói

Eredményt hirdettek a diákoknak Távoli világok meghódítói címmel kiírt alkotó pályázaton, amit az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesület hirdetett meg.

Távoli világok meghódítói címmel írt ki alkotó pályázatot az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület  3 -12 osztályos diákcsoportok részére.  A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjait a Bakonyi Csillagászati Egyesület illetve a Planetology.hu tudományos-ismeretterjesztő blog két főszerkesztője, Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató, üzemmérnök, tudományos újságíró és Kovács Gergő geográfus, csillagász, tudományos újságíró képviselték

Mind az 5 helyezett jutalma a Schwa-Medico támogatásával vásárolt Lego készlet volt. Az egyik győztes a sümegi Takácsok csapat, egy család 3 gyermeke, Ronetta, Raul és a csapatkapitány, Zoltán. Ők egy 1969 darabból álló Lego készletet nyertek, amit Ivanics Ferenc elnöktől vehettek át. A többiek postán kapják meg a nyereményüket.

Az átadásra a szülőkkel Zoltán érkezett, testvérei más elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni. Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy az egyesület egyik sümegi rendezvényén vett részt, azután kezdte követni a közösségi oldalukat. A pályázati felhívásra is ott figyelt fel. Testvéreivel elkezdtek gondolkodni azon, hogyan oldják meg a feladatot. Végül úgy döntöttek, hogy egy marsi kolónián mutatják be az életet. A makett alapja egy polisztirol, amelyen a Marson látható krátereket is megjelenítették, majd az egészet vörösre  festették.

Takácso Zoltán nyerte a versenyt testvéreivel, a díjat Ivanics Ferenctől vehette át (jobbra), szülei társaságában. Fotó: Tisler Anna

 Az életet egy burával fedett részen képzelik el, ami alatt állnak a házak, a park, a zöldterület, mint a Földön, a vizet a jégből nyerik, az energiát napelemmel és szélkerékkel. Távolabb az űrhajó, a teleszkóp, amellyel kapcsolatot tartanak a Földdel. Ivanics Ferenc elmondta:

Azért az ő munkájukat választották ki nyertesnek, mert látszott, hogy a fiatalok használták a fantáziájukat, minden részt a háztartásban talált anyagokból, papírból, szívószálból, növényekből, műanyagból készítettek saját maguk. A kiírás szerint az ötletességet, a tudást és a kreativitást jutalmazták. 

A másik győztes a Birodalmi kéregetők, a nagyszénási Kiss György Csillagda és Mira Csillagászati Szakkör csapata lett, amelynek tagja  Lustyik Jázmin Helga, Bagi Zsombor, Ozgyin Szabolcs Martin, Uhljár Dániel László, Zamba Inez, Tar Tünde, Huber Bíborka Éva és Molnár Endre, felkészítőjük Fődi Andrásné. Ők egy, Lacus fantázianevű marsi bázist készítettek. 

A második helyezett a Hódítók csapat, a  budapesti Wesselényi Utcai Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola 10-12 éves diákcsoportja. A diákok egy marsi telepet és a geológiai viszonyokat is bemutatták.

Megosztott 3. helyezést elért csapatok, a MARSLAKÓK Budapestről pályáztak, harmadik  osztályosok - pályázatukban  egy marsi telepet mutattak be alapos kidolgozottsággal és tudományos háttérrel -, valamint a  KANYONLAKÓK, a fehérvárcsurgói Gróf Károlyi József Tagiskola 7. osztályos tanulói, akik a Vallis Marineris Candor Chasma fantázianevű kolóniát készítették el. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián