Létrehozva: 2022.01.08.

A hasát fogja a nevetéstől a fél ország a Blikk kamuszörnyén, így még bulvárlapot nem vertek át

Alig egy hét telt el 2022-ből, de máris megvan az év átverése! Mindez a Blikk szerkesztőségének köszönhető, ugyanis a következő, véresen komoly címmel ellátott cikkükkel sikerült ledobniuk az atombombát január 3-án: Hátborzongató: újra látták a mátranováki Fanyűvőt, az emberszerű lény iszonyatos szagot árasztott.

Szerző Ripost

Szögezzük le, természetesen nem baj, ha egy szerkesztőnek élénk a fantáziája, sőt, itt viszont a blikkesek valóban messzire rúgták a pöttyöst, amikor egy komoly tudósítást közöltek arról, hogy ismét előkerült a mátranováki Fanyűvő. (A Fanyűvő eredetileg a Fehérlófia című 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm egyik szereplője.)

Fotó: Blikk

A kellőképp hatásvadász címmel büszkélkedő, ám tudományosnak beállított cikkben megszólal az a „fiatal tudós”, aki a saját szemével (!) látta, és saját fényképezőjével lefotózta a mátrai szörnyet, és aki a részletes beszámolójában azt találta mondani a lapnak, hogy a terepen lévő barátjával úgy háromnegyed óra után „különös, bűzös szagot” kezdtek el érezni, és egyébként is, olyan volt, mintha végig figyelné őket valaki. Brrrr!

Fotó: Instagram

Így szól az irodalmi magasságokban röpködő leírás a Blikkben:

„Mint a mosatlan, pállott, zsíros haj, olyan volt, csak sokkal intenzívebb. Amikor már szinte elviselhetetlen volt a bűz, egyszer csak megláttunk valamit a szemünk sarkából, az egyik tufabucka tetején, egy koszosfehér foltot. Mint egy ülő, nagy kutya, olyan volt. Felkapta a fejét, valahogy furcsán, természetellenesen hátra hajtotta, cirregett egyet és felegyenesedett. Kaptuk a gépünket, hogy lefotózzuk a jelenést.”

Fotó: Bors

A lap fantáziadús szerkesztője lelki szeme előtt már-már látni vélte a visszataszító Fanyűvőt, vagyis a magyar Jetit, ami amellett, hogy „roppant rusnya”, bizony „veszélyt jelenthet ránk” és szeretteinkre is. Alighanem ma már a fél ország a hasát fogja, ha szóba kerül az álsztori…

Fotó: blikk.hu

Bedőltek egy nem létező tudósnak

Sajnos hiába elevenedett meg a lap szerkesztősége előtt a félelmetes kutyaember, a gépezetbe hiba csúszott. Nevezetesen az, hogy az észlelés egy bizonyos fiatal tudóshoz, Karmos Balázshoz (micsoda beszélő név!) fűződik, aki részletes leírást mellékelt a Fanyűvő mozgásáról. („Természetellenes gyorsasággal, mégis légies könnyedséggel, hatalmasakat lépve kezdett futni az erdő felé. Futás közben olyan hangokat adott ki, mint a szú a fában, csak sokkal-sokkal hangosabban és hátborzongatóbban.”) Sőt, még le is fotózta a rémséget, és elnézést kért, amiért csak ilyen képi minőségben tudta szolgáltatni a bizonyítékot.

Fotó: Instagram

A Blikknek így is jó volt, sőt tökéletes! Az év első szenzációja az övék! Fogták, mindenféle utánajárás nélkül publikálták is, jól van az úgy, elvégre, ha a Himaláján már láttak szörnyet, miért ne élhetne a Mátrában is egy? Hegy az is, csak alacsonyabb.

A gond csak az, hogy Karmos Balázs nevű tudós nem létezik, és ezt egy egyszerű „ráguglizással” ki lehetett volna deríteni. Létezik viszont két egyetemista, K. Takács Márton, a képet készítő MOME-hallgató és egy barátja, Kazsimér Soma. Ő az ELTE-re jár.

Kísérleti nyúlként tesztelték a Blikket

Ha már így alakult, a Bors megkereste Mártont és Somát, hogy megtudja, mi áll a kamuszörny történetének hátterében. Soma elárulta, még véletlenül sem egy elvesztett fogadás vagy újévi tréfa vezérelte őket, hanem (amennyiben a Blikk megvezetése után hihetünk nekik) egy komoly projekt, amin már évek óta keményen dolgoznak.

„Az egész egy nagyobb, a magyarországi kriptidekkel, rémlényekkel foglalkozó kutatásalapú fotós-irodalmi projekt része, amibe körülbelül két éve kezdtünk bele. A projekt alapját egy tényleges kutatás alkotja, amely főképp a lények archívumokban, szöveges forrásokban, a szakirodalomban, sajtóanyagokban való előfordulásának áttekintéséből és az egyes, a szörnyekhez köthető helyszínek felkutatásából áll. A kutatás dokumentációját pedig a művészet eszközeivel végezzük el: Marci fotókat készít a helyszíni kiszállások alkalmával, én pedig főképp versekben örökítem meg az eseményeket. Jártunk már a putnoki farkasember sírjánál, Hany Istók mocsaránál, Mátranovákon, a vásárosnaményi ogrék észlelési helyénél, a nagyari boszorkányok területén, a szörnyű-völgyi (vicces, de ez egy tényleg létező földrajzi hely) lidérclányoknál is. Egy ideje pedig a „valós”, tényleg adatolható hiedelmeken túl mi is belefogtunk a rémlények „előállításába”. Már jó párat elhintettünk itt-ott, de ezeket egyelőre nem szeretnénk még leleplezni. A projekt kifutását mi egy kiállításként, valamint esetleg egy művészkönyvként képzeljük el, ahol a kutatás során keletkezett minden anyagot prezentálni szeretnénk. Tehát elsősorban nem a Blikk „leleplezése” volt a cél, bár igaz, hogy a projekt foglalkozik a valóságosság és annak előállíthatóságának kérdéseivel is. A blikkes megjelentetés is egy kísérlet volt erre nézve, valamint érdekeltek minket az egy lény felbukkanására adott reakciók is„ – avatta be a Bors munkatársait a részletekbe Soma.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria