Létrehozva: 2021.12.05.

Ezzel a módszerrel vizsgálják Szent László koponyáját

Különleges kutatásnak szentelte életét Kristóf Lilla Alida antropológus: két évtizede magyarországi múmiákat és szentek ereklyéit vizsgálja.

Kristóf Lilla Alida jelenleg – többek között – Szent László hermájának és koponyaereklyéjének tudományos elemzését végzi. A kutatás idén új lendületet kapott és hamarosan a nagyközönség elé tárják az eredményeket.

Kristóf Lilla Alida antropológus Fotó: Nagy Károly Zsolt

Több egyetem, kutatóintézet bevonásával, szerteágazó szakterületek képviselőivel kutatják Szent László hermáját és koponyaereklyéjét. A tudomány fejlődése most új lehetőségeket nyitott meg.

„2011-ben kaptunk erre először engedélyt„ – mondja Kristóf Lilla Alida antropológus, a biológiatudományok doktora. „Akkor szkenneltük először a csodálatos aranyozott hermát, azaz az ereklyetartót és Szent László koponyáját is. A DNS-vizsgálat akkor sajnos eredménytelenül zárult, mivel csak töredékes humán DNS-t tudtak kinyerni, ami alkalmatlan volt arra, hogy referencia-anyagként szolgáljon.”

A herma 4D-s anatómiai szkennelését már idén végezték el Fotó: Nagy Károly Zsolt

Az állkapocs alsó részét sikerült rekonstruálni

Szent László koponyája nem volt teljes: csontdarabok hiányoztak, ezeket ereklyeként adományozták templomoknak, egyházmegyéknek az évszázadok alatt. Egyébként a koponya jó állapotban van, az állkapocs viszont teljes mértékben hiányzott.

„Több hely is felmerült, hogy hol lehet a koponya ezen része. Patonay Lajos anatómus vezetésével Lengyelországban és Bolognában is járt a kutatócsoport. A koponya CT vizsgálata alapján pontos 3D-s nyomtatást tudtunk készíteni, ezért nem volt akadálya, hogy ellenőrizni tudjuk a feltételezett állkapcsokat. Azonban egyik sem volt Szent Lászlóé„ – meséli a kutató, aki hozzáteszi, hogy Patonay Lajos, aki fogorvosként, szájsebészként is praktizál egyébként, a felső állkapocs alapján a fogak kopásából, a fogmedrek állásából és egyéb részletekből rekonstruálni tudta a teljes állkapocscsontot a fogazattal együtt.

Dr. Patonay Lajos a koponyaereklye morfológiai vizsgálatát végzi Fotó: Nagy Károly Zsolt

Egy fogból vettek genetikai mintát

Kristóf Lilla Alida készítettem egy kutatási tervet, amit elfogadott Veres András győri megyéspüspök és engedélyezte a projekt újraindítását. Ennek egyik fő célja az volt, hogy a hermát ipari CT-vel is megvizsgálják, új fotódokumentációt készítsenek és egy nagyobb összefoglaló kötetet jelentessenek meg Szent Lászlóról. Az elmúlt évtizedben a genetikai vizsgálati technikák sokat fejlődtek, így – több egyetem és intézet összefogásával – újabb genetikai vizsgálatot is elvégezhetnek.

Bíró András Zsolt antropológus kollégám ajánlására Török Tibor genetikus professzorhoz fordultam. Ő és tehetséges tanítványa, Dr. Neparáczky Endre, akik a Szegedi Tudományegyetem mellett a Magyarság Kutatóintézetéhez is kötődnek, egy teljesen új archeogenetikai vizsgálati módszerrel dolgoznak Magyarországon. Az eljárás a legkevesebb roncsolás mellett alkalmazható” – mondja a Ripost7-nek Kristóf Lilla Alida. Neparáczky Endre és munkatársai az új archeogenetikai módszernek köszönhetően a fogból vettek az elemzéshez szükséges mintát, magát a fogat pedig vissza is tudták helyezni a felső állkapocsba. Szabad szemmel nem is látható a beavatkozás.

„Számomra is csoda volt, hogy ilyen létezik, mégis megcsinálták!„ – lelkendezik a kutató.

A koponyaereklye CT-vizsgálata Győrben Fotó: Nagy Károly Zsolt

Hamarosan közzéteszik az eredményeket

Szokás szerint először nemzetközi szakmai folyóiratban publikálják majd az eredményeket, szigorú lektorálás után, ezután tájékoztatják a nagyközönséget is az új kutatási eredményekről. Most először láthatjuk majd 4 dimenzióban Szent László király koponyáját és a hermát. Dr. Balogh Attila idegsebész ugyanis egy olyan szoftvert és készüléket fejlesztett ki az anatómia és a saját szakterülete számára, amely az antropológiában is kiválóan alkalmazható.

„Ez egy világszabadalom. Korábbi verzióját már alkalmaztuk a 2011-es kutatásnál is” – meséli a kutató. „A technológia képes rendkívül látványossá és bemutathatóvá tenni a hermát és a koponyát, amit eddig csak a kutatók láttak. Mostantól nem csak fotókon, hanem 4 D-ben beforgatva és nagyítva, a szabad szemmel láthatatlan részletek is láthatóvá és élvezhetővé válnak minden érdeklődő számára. Készül egy 400 oldalas kötet is angol nyelven, hogy a nagyvilág elé tárjuk ezt a kutatási eredményt és az Árpád-házi korszakot, középkori történelmünket, a keresztény gyökereinket és értékeinket„ – mondja Kristóf Lilla Alida.

Hamisíthatatlan lesz a herma

A humán CT vizsgálat az embereket „szkenneli” a belső szerveikkel együtt, de a technológiát alkalmazzák a gépgyártásban is, ahol fémeken megy át a röntgensugár, ily módon láthatóvá válik a fém szerkezete. „Mivel a herma ötvösmunka, nincs két egyforma belőle. Amikor ez a vizsgálat létrejön, látni fogjuk a belső szerkezetét, a finomságait, repedéseit. Ez pedig szenzációs eredménnyel kecsegtet, mivel innentől kezdve hamisíthatatlanná válik ez az ötvös remekmű. Gyakorlatilag ezzel a vizsgálattal a fém „DNS-ét”, „ujjlenyomatát” vizsgálják. Reméljük, hogy a 4. járványhullám lecsengése után szabad utat kapunk a Széchenyi István Egyetemmel elvégzendő vizsgálatra” – mondja Kristóf Lilla Alida antropológus.  

Az ereklye és a herma története

Történelmileg soha nem volt kétséges, hogy a Győrben őrzött koponya Szent Lászlóé, hiszen pontosan végig követhető a koponyaereklye útja. Az 1200-as évektől kezdve évszázadokon át eskütételre használták. A koponyaereklyén látszik, hogy az emberek rengetegszer megérintették.

Azért ilyen fényes a koponya, mert a középkorban sokan megérintették Fotó: Nagy Károly Zsolt

Az 1600-as években Náprági Demeter – aki 1607-től haláláig volt győri püspök -, a protestáns pusztítások miatt elmenekítette az ereklyét Váradról Győrbe, már a Zsigmond korabeli hermával együtt. Itt végül biztonságos helyre lelt az egyik legfontosabb egyházi és nemzeti kincsünk.

A belső díszes ereklyetartó, benne Szent László koponyájával Fotó: Nagy Károly Zsolt

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár szerette volna, ha készül arcrekonstrukció a koponya alapján Szent Lászlóról, Kristóf Lilla Alida antropológus javaslatára viszont egy komplex, kiterjedt kutatást végeztek, ami több tudományterületet is magába foglalt. 2011-ben elkészítették mind a herma, mind a koponyaereklye 3D–4D szkenneléseit, az akkori elérhető legmodernebb technológiával. Készült morfológiai vizsgálat, dobüreg- és hallójárat-vizsgálat endoszkópos eljárással, a koponya radiológiai vizsgálatai. Az eredményeket színvonalas kötetben tették közzé történeti, bölcsészeti háttértanulmányokkal 2017-ben. A kutatás ezt követően félbeszakadt, majd idén vett új lendületet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvadult tinédzser migránsok vertek halálra egy 30 éves férfit Németországban

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

hirtv.hu

Global extra – Még szép, hogy a nyugat fél a kínai elnök látogatásától + videó

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Virág, csoki, hűtőmágnes, kedves emlék. Te mivel kedveskedsz Anyák napjára?

INSIDER

Összetörtek a kis Ádin szülei: ha nem kap segítséget, meghalhat a kisfiú

INSIDER

Megszólalt a csepeli panelből kizuhant kisfiú édesanyja, friss hírek érkeztek a gyerek állapotáról

INSIDER

"Feszegetjük a határokat" – Újabb mérföldkövet ért el SMA Tomika