Létrehozva: 2021.11.05.

Karácsony Gergely ismét alakított: Ez történt a csepeli nyugdíjasokkal

Új lakók jelentek meg a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonban: Budapest egyéb kerületeinek hajléktalanjai. A beköltöztetést Karácsony Gergely sem a csepeli lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette. Az eldöntött ténnyel a XXI. kerületi polgármester is csak a múlt heti közgyűlésen szembesült. Szerinte a főpolgármester ismét a nyugdíjasokba rúgott bele.

A csepeliek nagyon felháborodtak a furcsa beköltöztetéseken, annál is inkább, mivel nem ez az első eset, hogy a főpolgármester titokban intézkedik a hajléktalanok betelepítéséről. Korábban is tervezett már hasonló lépést Karácsony, akkor azonban az a kerületivé terebélyesedő botrány és a lakók ellenállásán fennakadva meghiúsult. Talán épp a vitákat megelőzendő, a főpolgármester ezúttal teljesen titokban adta ki az engedélyeket.

Az évek óta ott élők elmondása szerint – bár komolyabb balhé eddig nem volt – az új lakók ugyanazt azt az életvitelt folytatják, amit előtte: reggel elmennek, este hazajönnek, napközben meg az utcákat járják. Ki-be járkálnak az intézményben, miközben a Covid 4. hulláma komoly veszélyt jelent az idősekre.

Fotó: Metropol

A fővárosi vezetés elviccelte a válaszadást

Miután a múlt szerdai Fővárosi Közgyűlésen Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere szembesült a tervvel, azonnal kifejezte a tiltakozását.

„Roppant cinikus választ kaptam Karácsony helyettesétől, aki azt mondta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, ugyanis most már van hajlék a fejük felett„ – számolt be a Metropolnak a polgármester. A politikus hozzátette, tudomásuk szerint felháborodást keltett az otthonban élők körében, hogy a beköltöztetettek hiába jutottak lakhatáshoz, ugyanolyan életmódot folytatnak, mint előtte – írja a Metropol.

Eközben üres helyek vannak a hajléktalanszállókon

„Én úgy gondolom, hogy illett volna tájékoztatni a csepeli önkormányzatot, hogy milyen merénylettel készül a csepeli nyugdíjasok ellen a főpolgármester úr és csapata” – fejtette ki Borbély Lénárd. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a hajléktalan embereknek segíteni kell, de úgy kell segíteni nekik, ahogy az erre szakosodott intézmények teszik. Csepelen működtetünk nekik téli melegedőt, rendszeresek a karitatív tevékenységek, és vannak üres férőhelyek a helyi hajléktalanszállókon is. Rajtuk ott kellene segíteni, a nyugdíjasoknak meg az idősotthonokban.”

A hétköznapi embereknek milliókba kerül a bekerülés

A Duna utcai Nyugdíjas Otthonba csak komoly feltételekkel lehet bekerülni: van beköltözési díj, ami az ott lakók szerint akár 3-4 millió forintra is rúghat. A főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem.

„Nem lehet a tisztességesen ledolgozott élet után pihenni vágyó nyugdíjasok mellé berakni olyan embereket, aki az elmúlt ki tudja hány évben az utcán szocializálódtak. Sok esetben az ilyen emberek nem is akarnak visszailleszkedni a társadalomba. Karácsony Gergely ismét a nyugdíjasokba rúgott bele” – summázta a polgármester.

Korábban is a helyiek nélkül döntött Karácsony

Tavaly a XXI. kerület belvárosába akart hajléktalanszállót telepíteni a főpolgármester. Borbély Lénárd elmondta: 2020-ban Karácsony Gergely egyszemélyben döntött arról, hogy létrehoz egy több száz fős hajléktalanszállót, pont egy iskola, egy óvoda és egy templom közvetlen közelében. Akkor azonban – miután a terv kitudódott – a csepeli lakosok összefogásban megakadályozták a tervet.

A Kőbányai úti „rémházban” sem kérdeztek meg senkit

Nem példa nélküli, hogy a fővárosi vezetés a lakók megkérdezése nélkül telepít be tömegesen hajléktalanokat önkormányzati kezelésben lévő házakba. A Metropol már írt a Kőbányai úti „rémház” esetéről, ahol az ott élők már ki sem mernek lépni a lakásukból, miután a főváros az ott lévő szociális bérlakásokat jelképes összegért kiadta hajléktalanoknak. Ezen felül egy „speciális éjjeli menedékhelyet” is létrehoztak a 150 családnak otthont adó hatalmas bérházban. Azóta áll a szemét és az emberi ürülék a folyosókon, a régi lakók pedig rettegnek az újaktól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is.

Józsefvárosban is a lakók feje felett döntenek

A VIII. kerületben sem volt kíváncsi Pikó András polgármester az ott élők véleményére, amikor kiadta az engedélyt egy 500 főt ellátni képes, utcafrontos népkonyhára. A Dankó utca 13-ba tervezett szolgáltatás a környékbeliek szerint még több hajléktalant vonz majd az amúgy is egyre pusztuló kerületbe, tovább rontva ezzel a közbiztonsági és köztisztasági állapotokat. A helyiek emiatt petíciót indítottak a VIII. kerület és a főváros felé, amiben sérelmezik, hogy senki sem kérdezte meg őket a tervezett népkonyha kapcsán.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

mandiner.hu

Ha nem látjuk, nem hisszük el: rohamrendőrség zárta körbe a Columbia Egyetem antiszemita tüntetőit

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt