Létrehozva: 2021.11.12.

Elesett a Nagykörút: a Karácsony-káosz miatt sorra zárnak be az üzletek

A főpolgármester azt mondta, a célja, hogy élhetőbb legyen a főváros. De sajnos a tevékenységével éppen az ellenkezőjét érte el.

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút Budapesten. Siralmas látvány egymás mellett látni a bezárt üzletek sorát, és ahogy a lehúzott rácsok előtti lépcsőket belakják a hajléktalanok...

A Metropol pénteki számában mind a 45 üzlet fotója látható: a ruhaüzletek, kis éttermek, mobiltelefon boltok helyét most a pusztulás, a kosz és a “kiadó/eladó” felirat vette át.

Kiábrándítóan leromlott a környék (Fotó: Metropol)

Karácsony Gergely ennek éppen az ellenkezőjét ígérte: azt mondta, élhetőbbé teszi a várost. De a városkép a körúton egyre csak romlik – és ennek jelentős részben a városvezetés az oka. És hogy miért? Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei: a nap jó részében állandóak a közlekedési dugók, ráadásul a Karácsony-féle biciklisáv miatt nem lehet parkolni a boltokhoz közel se a vevőknek, se az áruszállítóknak.

Ráadásul sok boltos panaszkodik a koszra és a romló közbiztonságra, a rengeteg gyanús alakra. Az üzlettulajdonosok szerint el kellene döntenie a városvezetésnek, hogy a bicikliseket támogatja vagy a kiskereskedőket…

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút (Fotó: Metropol)

De ne legyünk igazságtalanok: az üzletek természetesen nem csak mindezek miatt zárnak be. A város közepén álló plázák miatt sok üzlet ment tönkre – és óriási pofont adott a járvány is az ágazatnak. De a bajban lévő kisüzleteknek rengeteget ártott a budapesti városvezetés, amely nem segít, hanem árt – és úgy tűnik, nem élhetőbbé, hanem élhetetlenebbé tette a várost. Lefelé tartó spirálban van a Nagykörút – és ennek jórész a városvezetés az oka.

Kiábrándítóan leromlott a környék

Ildikó: „Sötétedés után nem szeretek az utcákon sétálni, így bevásárolni sem a körútra járok, hanem inkább a Corvin Plázába. Ott nincsen annyi hajléktalan, dühöngő részeg és nincsen annyi mocsok sem az utcán. Megmondom őszintén, kiábrándítóan leromlott a környék és a közbiztonság. Ha rend lenne, nem mennék el a plázáig, hanem itt, a környéken intézném el a vásárlást.”

Edit: „Én a kisboltokat szeretem, vannak törzshelyeim. Sajnos nagyon sok bezárt már, egyedül a hentes maradt meg. Szeretem tudni például, hogy következő héten milyen áru jön, és megbeszéljük mondjuk, hogy félre teszi nekem a hordós savanyú káposztát. Sajnos a körútnak rossz lett a hangulata, sorra cserélődnek az üzletek.”

Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei (Fotó: Metropol)

Karolina: „Régen az volt sokak programja, hogy bejön villamossal a József körútra és végignézi a kirakatokat. Volt szabó, kávéház, cukrászda, élelmiszer, zöldséges, minden ház aljában üzletek működtek. Ma ez egy lepusztult rész lett, sok üres vagy színvonaltalan kínai és arab üzlettel, az utcákon iszogató hajléktalanokkal.”

A Rákóczi tér megint borzasztó

„A József körúton négy állandó üzlet van olyan, amelyik már évtizedek óta itt van. Az összes többi folyamatosan cserélődik” – mondta a Metropolnak egy órás, akinek az üzlete előtt rendszerint sorban állnak a vásárlók.

Szerinte neki jó helyzete van, hiszen ketten vannak órások a környéken, és a minőségért hálásak a vevők, akik magyarok és törzsvásárlók. Igaz, neki, mint mondta, nem probléma az áruszállítás, mert nincsen, de megérti azokat, akiknek emiatt zuhan a bevétele.

„A Rákóczi tér katasztrofális, teljes mértékben birtokba vették a hajléktalanok, ellepi rendszeresen a kosz, az ürülék, az alkoholos flakonok, és az ittas, balhés emberek” – tudtuk meg egy görög élelmiszer üzlet tulajdonosától, aki szintén évek óta nyitva várja a vevőit a térrel szemben.

Fotó: Metropol

Az üzletek 30-40 százaléka zárva van

A nagykörúti üzletek bevételének jelentős százalékát a külföldiek adták. Egy befektető, aki 4 boltot szeretne épp kiadni Budapest különböző területein, elmondta: „Ma hiányoznak a bevételből a külföldiek, ők jelentették a bevétel huszonöt-harminc százalékát. Emiatt nyitott itt egy barber shop is üzletet, de hamar lehúzta a redőnyt, ahogyan egy fodrász-kozmetika is közel hozzá. Ez a látvány alapvetően rossz hangulatot generál, nem csalogatja a vásárlókat és a befektetőket a környékre. Még 25 évvel ezelőtt is nagy szám volt egy József körúti üzlethez hozzájutni. Olyan hamar elmentek, hogy meg sem hirdették őket. Most hónapok óta nem tudom kiadni a boltjaimat…”

Ahol nincs mozgás, ott hamar megjelennek a hajléktalanok

„Az is rombolja a környék jellegét, hogy a bezárt üzletek lépcsőire letelepednek a hajléktalanok, italoznak, otthagyják az üvegeket, ami miatt a ház lakói joggal mérgesek. Ha ők segítenének bennünket azzal, hogy nem korlátoznák, milyen szolgáltatást engednek oda, akkor az új bérlők rendben tarthatnák a portájukat, jobban akadna új bérlő is, és a hajléktalanok sem tudnának tanyát verni. Mindez emelné a városképet, ami az elmúlt másfél évben a mélybe zuhant” – véli a befektető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!