Létrehozva: 2021.10.14.

Gulyás Gergely: A baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik

A legfőbb ügyészt érintő javaslat csak az eddigi szabályozás pontosítása.

A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek. Gulyás Gergely kifejtette: a baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik, mert „teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, a legfőbb ügyész megválasztásának„, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti.

Fotó: Ripost

A miniszter kiemelte: a legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogy ha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás – mutatott rá.

Hangsúlyozta: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása – a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást. Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba – magyarázta Gulyás Gergely.

Polt Pétert 2019 novemberében választotta meg legfőbb ügyésznek az Országgyűlés. Az eddigi legfőbb ügyész kilenc évre nyerte el újabb mandátumát.

Polt Péter 134 igen szavazatot kapott, és 27 nem voksot. Korábban a kormánypártok üdvözölték Áder János köztársasági elnök döntését, amely szerint Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt jelöli ismét a posztra – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: Áder János a harmadik államfő, aki Polt Pétert találta a legalkalmasabbnak a vádhatóság első számú vezetői tisztségére. Az első Göncz Árpád volt, aki így döntött – jegyezte meg. Polt Péter habilitált egyetemi tanár, büntetőjogi szaktudása megkérdőjelezhetetlen, komoly nemzetközi és európai elismertsége van – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: Polt Péter az elmúlt években bizonyította, hogy a magyar ügyészség következetesen és kellő szigorral alkalmazza a büntetőjogot, a vádhatóság eredményességi mutatói a legjobbak közé tartoznak Európában. A bűncselekmények száma ennek is köszönhetően csökkent kevesebb mint a felére a 2010-es kormányváltás óta – tette hozzá. A kormánypárti frakciók támogatják a köztársasági elnök jelöltjének megválasztását a legfőbb ügyészi tisztségre – közölte Gulyás Gergely.

2000-ben választották meg először

Áder János 2019 október 18-án kelt – a parlamenti honlapra felkerült – levelében tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét arról, hogy Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria