Létrehozva: 2021.07.22.

Gulyás Gergely elárulta, mikor lehet a népszavazás

Itt vannak a kormány legfrissebb döntései a koronavírus-járvány kapcsán.

A szokásostól eltérő időpontban jelentkezett Gulyás Gergely a kormányinfóval. Ráadásul ezúttal egyedül, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony nélkül.

A miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Brüsszel általános támadást indított a gyermekvédelmi törvény ellen. A népszavazás éppen ezért alkalmas arra, hogy hazánk pozícióját megerősítse.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

„Legutóbb a migráció ügyében is a 2016-os népszavazással meg lehetett akadályozni a kötelező kvóták meghatározását. Most is az egyetlen eszköz, ha a magyar nép foglal állást” – mondta Gulyás Gergely.

A legdemokratikusabb eljárás a népszavazás – mondta a miniszter. 1989 óta kiemelt kérdésekben a népszavazás rendkívül fontos volt.

Legkésőbb idén év végén, vagy éppen az év elején meg lehet tartani a népszavazást – mondta Gulyás.

A kormány folyamatosan tárgyal az európai bizottsággal a helyreállítási alapról. A kormány úgy döntött, a pályázatokat kiírja, és ki is fogja fizetni.

Újabb 14 delta variánssal fertőzöttet azonosítottak hazánkban, továbbá egy gamma variánst (brazil változat) a magyarországi fertőzöttek között. Eddig összesen 23 esetben mutattak ki a delta mutációt és két főnél a gamma variánst.

A szakemberek véleménye szerint a delta variáns terjedése sokszorosan gyorsabb és agresszívebb, mint a korábbiak. Ez ellen az oltás a hatékony védelem, ezért oltassa be magát mindenki. Augusztus elsejétől fel lehet venni a harmadik oltást is.

A negyedik hullám kapcsán közölte: a helyzetet már most is komolyan kell venni, több európai országban robbanás szerűen nő a megbetegedések száma. A magasabb átoltottság miatt nálunk ez jöhet később, lehet lassabb, és lehet alacsonyabban a csúcsa, de nem fogjuk tudni elkerülni.

A kormány időközben benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit.

A népszavazás kérdései a következők lesznek:

  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Kudarcra ítélt baloldali terv

    Nem meglepő módon a baloldal rögtön a gyermekeket védő népszavazás ellen támadt. Mindegyik baloldali párt bejelentette, hogy nem támogatják a kezdeményezést, és mindent elkövetnek annak megakadályozására. Van egy hírünk a számukra: ez törvényes keretek között nem fog menni.

    A kormány még szerdán adta be a kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A testületnek szerdától számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdésekről. A választási bizottság döntése ellen természetesen bárki fellebbezhet, és ezt követően a bíróság dönt majd arról, hogy mely kérdésekben írhatja ki az Országgyűlés a népszavazást.

    Ezt követően az Országgyűlésnek harminc napon belül kell döntenie, hogy helyt ad-e a kezdeményezésnek. Az Országgyűlésben pedig jelenleg a baloldali erők kisebbségben vannak.

    Az Országgyűlés döntése után ismételten lehet fellebbezni és ezt követően várhatóan a Kúria hoz majd határozatot a népszavazási kérdésekről. Jól látszik tehát, hogy a népszavazás ügyében a jobboldali többségű Országgyűlésnek és várhatóan majd a bíróságoknak lesz szerepük, a baloldali pártoknak nem. Fontos változás, hogy szerdán egy kormányrendelet-módosítással arról is döntés született, hogy a veszélyhelyzet megszűnése előtt is lehet országos népszavazást kezdeményezni. Magyarországon minden népszavazás ügydöntő, tehát az Országgyűlésnek az érvényes és eredményes népszavazási döntést végre kell hajtania, vagyis a feltett kérdésre adott válasznak megfelelő tartalmú törvényt kell alkotnia. Ennek a népszavazás napjától számított 180 napon belül kell megtörténnie.

    Nemcsak abban a kérdésben tartható népszavazás, amit az Országgyűlés törvényben ténylegesen szabályoz, hanem abban is, amit szabályozhatna: mindenről lehet népszavazást tartani, amit az alaptörvény nem delegál kifejezetten más szerv hatáskörébe.

    Mindezek alapján tehát a baloldal nem tudja megakadályozni a gyermekvédelmi népszavazást, és nyíltan állást kell foglalniuk, hogy a gyermekek védelme, vagy pedig az LMBTQ-propaganda mellett állnak-e.

    „Elválik a víz a májtól”

    A miniszterelnök által bejelentett népszavazási kezdeményezés azért előremutató, mert egy megelőző csapást jelenthet az egész világon jelen lévő ideológiai harcban

    – jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ szerdai sajtótájékoztatóján. A központ igazgatója szerint Magyarországon fel lehet mutatni egy „stop-gender” táblát, amely egyben azt is üzeni, hogy hazánkban nem következhet be az, ami Nyugat-Európában már megtörtént.

    Szánthó Miklós szerint hazai politikai viszonylatban a népszavazás során „elválik majd a víz a májtól”, hiszen minden egyes pártnak el kell majd döntenie, hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez. Most majd kiderül, hogy kik állnak a gyermekek védelme mellett, és kik áldoznák fel a gyermekek egészséges fejlődését - jelentette ki Szánthó Miklós, aki egyben mindenkit arra buzdít, hogy szavazzon a genderideológia ellen, mondjon nemet az ideológiai alapú genderérzékenyítésre.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Dárdai Bence német magyar fociválogatott

    origo.hu

    Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

    metropol.hu

    Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

    mandiner.hu

    Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    hirtv.hu

    Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

    mindmegette.hu

    A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

    borsonline.hu

    „Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

    ripost.hu

    "Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

    ripost.hu

    Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    „A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

    INSIDER

    Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

    INSIDER

    Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

    INSIDER

    Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki