Létrehozva: 2021.02.15.

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Az elmúlt két hónap, akár csak az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt – tájékoztatta az Országgyűlést a miniszterelnök.

Az elmúlt két hónap, akár csak az az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt. A parlamenttől kapott felhatalmazás révén és a szakemberek tanácsára novemberben korlátozó intézkedéseket vezettek be – tájékoztatta az Országgyűlést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő óvott attól, hogy a döntéshozók járványügyi szakembernek képzeljék magukat, az ő jártasságuk nem azonos a valódi szakemberek tudásával.

A döntés felelősségét nem akarjuk áthárítani, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodunk hozzá, hogy a szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal jelenjen meg döntéseinkben

– mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: Európában az adatok növekedést mutatnak, a magyar emberek pedig a nemzeti konzultációban nyilvánvalóvá tették, a védekezés alatt is működnie kell az országnak. Ezért tartottuk nyitva az általános iskolákat és a munkahelyeket – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy ugyanakkor a vendéglátóhelyek, színházak, sportlétesítmények bezártak – idézi a Magyar nemzet.

A válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, és ezért sikerült a járványt megfékezni.

Akik folyton változtattak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – emlékeztetett. Elmondta, a járványgörbe tíz napja nem csökken, feltehetőleg a ragályos mutáció miatt, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására. A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról, vannak akik már most nyitnának – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, a kormány újraindítaná a gazdaságot és a társadalmi életet is.

Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk.

Az újraindítás feltétele azonban a vakcina – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.

Orbán Viktor közölte, hogy 2,5 millió ember oltására elegendő kínai vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. – Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: minden oltóanyagra szükség van, ez vezet vissza a normális élethez. Szerinte

reális esély van arra, hogy április elejére a kétmillió főt is meghaladja a beoltottak száma, így minden veszélyeztetett és regisztrált idős ember megkaphatja a védőoltást.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a vakcinának nem szabadna politikai kérdéssé válnia. – Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget – fogalmazott. A kormányfő beszélt arról is: csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amelyeket a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak, a kormány így újabb, hétpontos konzultációt indít az újraindításról.

A miniszterelnök a gazdasági helyzetről azt mondta: a járvány előtt a magyar gazdaság az egyik legstabilabbnak számított, növekedtek a bérek, rekord magas volt a foglalkoztatottság, ám a járvány nagyot ütött mindezen. Hangsúlyozta: a válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, ennek érdekében többek között hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással, olcsó hitelekkel segítették a vállalkozásokat.

– A gazdaságvédelmi akcióterv sikeres volt, ugyanis decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válság előtt

– összegzett.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb statisztika, hogy mennyi embernek van munkája. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A foglalkoztatottak száma 4,5 millió, a munkanélküliség valamivel magasabb, mint a járvány előtt, 3,4 százalék, de ez a harmadik legjobb adat az unióban.

A miniszterelnök kifejtette, amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

Nemcsak visszatérünk oda, ahol 2019-ben voltunk, hanem akciótervet indítunk a gazdaság fejlesztésére – mondta a miniszterelnök. Ez a Gazdaság újraindítási akcióterv. A kormány munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával indítaná újra a gazdaságot, és kitartanak a segély helyett munka elve mellett, mert az elmúlt tíz évben ez volt a siker alapja. Az akcióterv hét lépésből áll: öt százalékra csökkent a lakásépítés áfája, hárommillió forintot kapnak a családok lakásfelújításra, bértámogatást kapnak a bajbajutott vállalkozások, az orvosok bére jelentősen emelkedik, négy hullámban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alatti fiataloknak jövedelemadó mentességet adnak, és a vállalkozások kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt kapnak tízmillió forintig. Ezt követően

sok ezer milliárd forintért vállalkozás támogatási program indul, amelyet a kormány az unióval közösen finanszíroz.

Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. A következő években a kormány 1500-2000 milliárd forintot fektet a hazai egyetemekbe. Orbán Viktor emlékeztetett: pénteken megkezdődött a 13. havi nyugdíj első részletének utalása. Ez mutatja, hogy a mai válságkezelés logikája más, mint ami 2010 előtt volt. A mostani válságkezelés nemzeti jellegű, nem a magyar emberekkel fizettetik meg a válság árát. 2010-ben véget ért az a világ, amikor a válságot a nyugdíjasokkal fizették meg. Ekkor a kormány úgy határozott, garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Ezután azt is vállalták, hogy amit a baloldal elvett, azt lépésről-lépésre visszaadják.

A miniszterelnök kifejtette, Magyarország egy erős ország, ezért álltuk a jól a sarat a vírus idején, meg tudtuk nyerni a csatákat is Brüsszelben.

– Remélem, hogy az akcióterv minden pontját meg tudjuk valósítani, és Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt – zárta szavait a miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Niedermüller hallgat a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

hirtv.hu

Vezércikk - Abba kell hagyni a háborús uszítást! + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián