Létrehozva: 2021.01.12.

300 ezret is fizethet a gondatlan tulajdonos, ha kiszökik a kutyája

75 ezer forintra nőtt az állatvédelmi bírság alapösszege a kedvtelésből tartott állatok, például kutyák esetében. A rossz anyagi körülmény nem mentség, a bírság egyes esetekben akár 300 ezer forint is lehet. Dr. Nagy Csilla jogászt arra kérte a Ripost, magyarázza el, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

„Különböző mértékű bírságot kell fizetni a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok esetében. Van egy alapösszeg, ami a kedvtelésből tartott állatoknál, például kutyánál, macskánál vagy papagájnál 75 ezer forint – tájékoztatta a Ripost-ot dr. Nagy Csilla.

Dr. Nagy Csilla

„Az állatvédelmi bírság összegét pontosan meghatározza a kormányrendelet. Az alapbírság összege fix és minden jogszabálysértéshez tartozik egy szorzó. A hatóság ezekből állapítja meg a bírság teljes összegét. Ha szándékosan követték el a jogsértést, akkor az ehhez tartozó szorzót is figyelembe kell venni” – magyarázza a jogász.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy a bírság megfizetése önmagában nem mentesíti a kutyatartót más jogkövetkezmények alól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például kiszökik a kutyánk, vagy nincs megfelelő kutyaháza, elhelyezése, akkor a jegyző a bírság kiszabása mellett építési munkákra is kötelezhet.

Fotó: Pixabay.com

Gyakori a chip és az oltás hiánya is. Ezek meglétét a járási hivatal ellenőrzi és ha nem megfelelő körülményeket talál, akkor bírságolhat, valamint kötelezhetik az ebtartót a chip beszerzésére és az oltásra. „A cél nem az, hogy az embereket megsápolják, hanem, hogy felelős állattartásra ösztönözzenek” – mondja dr. Nagy Csilla. Amennyiben egy magánszemély vagy állatvédelmi civil szervezet rendellenességet tapasztal, vagy kiszökött kutyáról szerez tudomást, azt a jegyzőnél kell bejelenteni, aki személyesen vagy munkatársa által ellenőrzi az esetet. Ha minden tisztázott, akkor már hozhatnak is egy határozatot, de ha nem tisztázottak a körülmények, vagy az állattartót nem találják otthon, akkor is elindíthatnak egy eljárást. A probléma azzal szokott lenni, hogy ha nem bizonyítható, hogy kiszökött a kutya, akkor az ebtartó letagadhatja az esetet.

Fellebbezésnek helye nincs

A hatóság által meghozott határozattal szemben nem lehet fellebbezni, bírósági perre kell vinni az ügyet, ahol az ügyfél előadhatja a kifogásait. A hatóság és a bíróság azonban általában figyelembe veszi, hogy volt-e például korábban felszólítás vagy sem.

* A hatóság kizárólag a jogszabály által megadott szempontok alapján szabhatja meg a bírság összegét. Nem változtathat azon és nem veheti figyelembe az állattartó családi, anyagi, egyéb körülményeit sem.

* A hanyagság, még ha jóhiszemű is, nem jelenti az eljárás következmények nélküli megszüntetését, helyette csak kisebb mértékben emeli a bírság összegét.

* Van annak gyakorlata, hogy ha nincs kirívó jogszabálysértés, ami az állat életét, épségét veszélyezteti, akkor a hatóságok az első jogszabálysértésnél olyan határozatot is hoznak, amelyben türelmi idő kiszabásával felszólítják az állattartót az állattartási körülmények normalizálására, és csak később, ennek a határozatnak a megsértése után döntenek a bírság kiszabása mellett. Ha viszont az állat már a mulasztás következtében elpusztult, és nincs másik jószág, abban az esetben az egyéb intézkedésre kötelezés értelmét veszti, és csak bírságolnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mbappé és a PSG padlóra került a dortmundi pokolban

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Nincs visszaút: megkezdődött az illegális migránsok őrizetbe vétele Nagy-Britanniában

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!