Létrehozva: 2020.12.09.

Indul a regisztráció Covid-oltásra: Van, akinek sietős, van, aki kivár

Elindult a regisztráció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. Arról kérdeztük az embereket, élnek-e a lehetőséggel, beoltatják-e magukat az új koronavírus elleni vakcinával.

„A regisztráció csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltással” – mondta kedden Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, egyelőre ilyen nincs. „Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni és felajánlani, amely minden engedéllyel és olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani.”

Fotó: AFP

Az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, hanem oltási terv szerint, az egészségügyi dolgozók, krónikus betegek és idősek az első körben kaphatják majd meg.

Van, akinek sietős, van, aki kivár

A Ripost sok embert megkérdezett, regisztrál-e, kéri-e az oltást. Az volt a tapasztalat, hogy az idősebbek szinte kivétel nélkül szeretnék, a középkorúak kivárnak. Akik azt mondták, nem oltatják be magukat, szinte mind fiatalok.

„Én már regisztráltam is” – mondta a Ripost-nak a 43 éves Patay Gábor. „Azért akarom beoltatni magam, mert hasonlóan a gyermek- és serdülőkorban megkapott oltásokhoz, ez is védi az egészségem. Ostobaságnak tartom az ezzel ellenkező véleményeket és összeesküvés elméleteket. Senki sem háborog például az influenza vagy a HPV oltás ellen sem, tudjuk, hogy hasznos, életeket véd.”

István: „Én beoltatom magam és remélem, hogy minden rendben van a vakcinával. Jó, hogy mindenki eldöntheti, kéri-e az oltást vagy sem.”

Győrvári Sándorné: „Nem szeretnénk beoltatni magunkat egyáltalán. Szerintem ennyi idő alatt nem lehet kifejleszteni hatásos vakcinát.”

Zsuzsa: „Még nem tudom, gondolkodom rajta. 70 százalék, hogy beoltatom magam, de még megvárom az ellenőrzések 3. fázisát.”

Marika: „Igen, természetesen beoltatjuk magunkat. Influenza ellen is be vagyunk oltva. Mindenki oltassa be magát, ha mód van rá.”

Két perc az egész

A regisztráció egyszerű, két perc alatt ki lehet tölteni. A jelentkezőknek a címük és elérhetőségük mellett a taj-számukat és életkorukat kell megadniuk. Egy e-mail címről csak egy ember regisztrálhat. A 60 év felettieket levélben fogják értesíteni. 18 éven aluliak nem regisztrálhatnak egyelőre.

Tények és tévhitek

Dr. Jakab Ferenc virológus és dr. Constantin Tamás gyermekorvos közös videót adtak közre a Facebookon azok számára, akik nem értik, hogyan lehetett ennyi idő alatt hatékony és biztonságos védőoltást kifejleszteni.

„Ma már olyan modern technológiák állnak a rendelkezésünkre, amelyek a régi, hagyományos, jól bevált vakcinafejlesztési eljárásokat felülírják” – magyarázza Jakab Ferenc. „A vírus örökítőanyagát, az ún. RNS-t használják az immunrendszer aktiválása.”

Jelenleg 60 vakcina van a klinikai kipróbálás fázisában, ebből 13 a 3. fázisban, vagyis már több ezer önkéntest beoltanak velük.

„Bízom benne, hogy néhány hónap múlva már a patikában kiválaszthatjuk, melyik oltást szeretnénk” – mondta a pécsi virológus. Dr. Constantin Tamás hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a világjárvány kitörése óta laboratóriumok sokasága dolgozik az ellenszeren.

Több álhír jelent meg arról, hogy az oltással chipet tesznek be vagy módosítják a DNS-ünket.

„Ezzel szemben a vírus RNS-e nem más, mint egy üzenet, ami arra kéri a szervezetet, hogy reagáljon, ha találkozik a vírussal” – fejtegette a tudós. „Ennek az üzenetnek semmi köze a DNS-hez, ugyanis az információáramlás mindig egyirányú, vagyis a vírus örökítőanyaga, az RNS sose kerül kapcsolatba a DNS-sel. Ez nem génterápia, nem génmódosítás!” – oszlatja el a tévhiteket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe