Létrehozva: 2020.11.10.

Visszakapták önállóságukat a siket emberek

Saját nyelvük van a siket és nagyothalló embereknek: ma már olyannyira elismerik a magyar jelnyelvet, hogy a nyelvnek hivatásos tolmácsai vannak, sőt jövő július 1-től nyelvvizsgázni is lehet belőle, mint bármely idegen nyelvből. A 12 órás jelnyelvi tolmácsszolgálat, a KONTAKT pedig a mindennapjaikat könnyíti meg.

A siket és nagyothalló embereknek már nincs szükségük arra, hogy valaki személyesen segítsen ügyeik intézésében: telefonon vagy tableten kérhetnek jelnyelvi tolmácsolást reggel 8-tól este 8-ig. A KONTAKT applikációnak köszönhetően csupán egy kattintás, és a képernyőn megjelenik a jelnyelvi tolmács. Mázló Tímea szinte naponta használja az ingyenes szolgáltatást.

„Legutóbb a háziorvossal egyeztettem időpontot a KONTAKT-on keresztül, a fodrászhoz is így jelentkeztem be – mesélte a Ripost-nak. – Korábban rengeteg idő ment el arra, hogy mindenhez segítséget kellett kérnem. Most viszont bármi eszembe jut, azonnal el tudom intézni. Már call-centerekkel is beszéltem, ami egy hallónak nyilván nem nagy ügy, nekem viszont új élmény. Amíg nem volt KONTAKT, mindig más intézte a dolgaimat és mindenre csak azután kaptam választ, amikor már elintézték. Ha bárkit megkérek, például anyukámat, akkor óhatatlanul belefolyik az ügyeim intézésébe és nem tudok magam döntést hozni. A KONTAKT segítségével viszont azonnal intézkedhetek.”

 

A hallássérült emberek akkor is hívhatják a tolmácsot, ha beszélgetni szeretnének egy halló személlyel vagy akár csoportosan. A KONTAKT- on keresztülbárki fel is tudja hívni a siket embert is, úgy, mintha csak egy másik halló személlyel telefonálna..

„Míg az év elején kilencven kormányablakban volt elérhető a jelnyelvi szolgáltatás, mostanra az ország összes kormányablaka csatlakozott az akadálymentesítő programhoz” – tájékoztatta a Ripost-ot Horváth Zsófia, a KONTAKT Tolmácsszolgálat vezetője. 26 tolmáccsal dolgoznak, egyelőre győzik a forgalmat. A vírus miatt érezhetően többen veszik igénybe őket.

Átlátszó maszkra volna szükség A siket és nagyothalló személyek támaszkodnak a szájról olvasásra, amit a maszk most nem tesz lehetővé. „Sokan panaszkodnak emiatt” – teszi hozzá Horváth Zsófia. „Éppen ezért már javaslatot tett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége arra, hogy legalább az egészségügyi dolgozók viseljenek átlátszó maszkot, ha hallássérülttel találkoznak. A jelnyelvi tolmácsszolgálat nélkülözhetetlen, ha például egy hallássérült megfertőződik és kórházba kerül.” Az egészségügyi ellátó rendszerben ma már elszámolható a jelnyelvi tolmácsolás, de ha személyesen nem lehet jelen a tolmács, akkor a KONTAKT megoldást nyújt.

 

Könnyebben találnak ma már munkát A KONTAKT képes összekapcsolni a hallássérült munkavállalókat a munkaadókkal és segít nekik új kapcsolatokat találni. A cégeknek lehetőségük van arra, hogy biztosítsák a videó alapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatást a saját ügyfeleik, illetve hallássérült munkavállalóik részére. „Szükség van arra, hogy a munkaadók a hallókkal egyenjogú munkavállalóként tekintsenek a hallássérült emberekre, akik ugyanolyan értékű munkát tudnak végezni és a KONTAKT segítségével ugyanúgy tudnak kommunikálni, mint a halló munkatársaik” – véli Horváth Zsófia.

 

origo.hu

Visszatérhet Schumacher a Forma-1-be

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

borsonline.hu

Ennyi volt: 18 év után válik a sztárpár, mindenkit sokkolt a bejelentés

hirtv.hu

Putyin döntött: Szergej Sojgunak a mostani posztjáról mennie kell

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

mandiner.hu

Csípős mémmel szúrt oda Hont András Magyar Péternek és Nagy Ervinnek

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 11-17.: Nyugodt hétvége után jönnek a kihívások

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!