Létrehozva: 2020.08.27.

Hosszabb lesz a tanítási nap a vírus miatt

A hagyományos tanítással indul a tanév kedden, az iskolák most dolgozzák ki a járványügyi védekezés részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériuma 70 pontos intézkedési ajánlása alapján. A Ripost értesülései szerint a vírus elleni védekezés miatt sok helyen hosszabb lesz a tanítási nap.

A Ripost számos iskolát megkérdezett, hogyan oldják meg a járványügyi ajánlások betartását.

Fotó: Pixabay.ciom

„Sok szervezést igényel az idei tanévkezdés. A tanárokkal közösen ötleteltünk a héten, kitaláltuk, hogy az udvarhasználathoz is órarendet készítünk. Úgy tervezzük, hogy az osztálytermek takarítását akkor végezzük, amikor a gyerekek ebédelnek„ – mondta egy IX. kerületi általános iskola igazgatója.

„Nálunk most végzik a fertőtlenítő takarítást, készítjük az új házirendet és reméljük, hogy nem kell újra bezárni az iskolát” – mondta egy Baranya megyei igazgató.

Fotó: Getty Images

Központilag nem változtattak az iskolakezdés időpontján, ám sok iskola saját hatáskörben úgy döntött, később kezdi az oktatást. Egy III. kerületi iskolában az első néhány napban 8 óra helyett 8:30-kor csengetnek be az első órára, majd az így szerzett tapasztalatok alapján döntenek arról, maradjon-e az új időpont.

„ Tisztában vagyunk azzal, hogy a fél kilences kezdés kitolja a napot, később végeznek a diákok, de így elkerülhető, hogy a reggeli csúcsforgalomban utazzanak a diákjaink„ – indokolja az intézmény helyettes vezetője.

A megszokott 10 helyett 15 perces szünetek lesznek egy budai iskolában.

„Két tanóra között fertőtlenítik a tantermeket, arra pedig nem elég 10 perc ”– indokolta a döntést az egyik tanár. Sok iskolában az ebédidő tolódik ki, turnusokban ebédeltetnek, hogy az osztályok ne keveredjenek egymással.

Fotó: AFP

A szülők különböző fórumokon vitatják meg, mely intézkedésekkel értenek egyet. Sokan aggódnak, hogy ha kitolódik a tanítási idő, nem érnek oda időben a gyerekek a különórára, edzésre.

„Egy iskolába járnak a gyerekeim, a kicsi tavaly volt elsős. Biztonságot adott neki, hogy a szünetben odamehetett a testvéréhez, ezért nekik rossz, hogy az osztályokat szétválasztják az udvaron„ – mondta a Ripost-nak Tóth Réka. „Megértem, hogy szükség van a járvány elleni intézkedésekre, de nehéz lesz ez a tanév”.

„Elképzelni sem tudom, hogyan lehet a gyerekek között távolságot tartani, miként fognak érintkezés nélkül játszani„ – magyarázza Varga Kata. „Reméljük, megússzuk fertőzés nélkül és nem kell megint átállni a digitális oktatásra!”

 

Jó példával enyhíthető a gyerek félelme

„Önmagában is szorongást okoz az iskolakezdés, ezt még erősítik a vírus miatti szabályok „– mondta a Ripost-nak Csehák Hajnalka pszichológus. „A szülők úgy tudnak segíteni a gyereknek, ha természetesnek veszik ezeket a szabályokat. Beszélnek róluk, de csak röviden, tényszerűen. Ha azt látja a gyerek, hogy a szülő nem fél és elfogadja a járványügyi szabályokat természetesnek, akkor ő is úgy tesz. Érdemes gyakorolni a maszkviselést, ha ugyanis játékosan kipróbálhatja otthon azokat a szituációkat, amikkel találkozhat, már ismerősek lesznek számára.”

 

A külföldi diákoknak nehezebb

Romániában a fertőzöttebb régiókban távoktatásra készülnek, ott, ahol kevesebb a fertőzés, két csoportra osztják a tanulókat, egy részük otthon tanul, a többiek iskolába mennek, majd cserélnek. Ahol kevés a fertőzött, ott hagyományosan indul a tanév. A görögországi diákok számára kötelezővé teszik a maszk használatát az iskolákban és 17-re csökkentették az osztályok létszámát. Németországban egy hete kezdődött a tanév, de két iskolát máris bezártak.

 

Tankönyvet, tanszercsomagot kapnak

Idén már a közoktatásban minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket. Több mint százezer tanszercsomagot osztanak ki országszerte a rászorulóknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria