Létrehozva: 2020.04.27.

Járvány üzemmód: mindenből ellátja magát Magyarország

Ha mindenkinek tej kell, akkor vegyünk inkább egy tehenet – tartja a népi bölcsesség. Ennek megfelelően készült fel a járványra Magyarország: van már maszkot gyártó gépsorunk, fertőtlenítőgyárunk, magyar fejlesztésű lélegeztetőgépünk, és önellátók vagyunk élelmiszerből, sőt vécépapírból is. Ez még azt is lehetővé teszi, hogy másoknak segítsünk.

Hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek magyar mérnökök

Azonnal megkezdte lélegeztetőgépek beszerzését a magyar kormány, hogy egyetlen betegtől se kelljen megtagadni a segítséget, de közben akcióba léptek a magyar mérnökök is. Öt hét alatt két lélegeztetőgép prototípust is megalkottak. A magyar fejlesztőmérnökök leleményességének és a tudósok, valamint a gyakorlati szakemberek összefogásának köszönhetően huszadrészére csökkent a fejlesztési idő – kétszer ad, ki gyorsan ad!

Fotó: Facebook / Orbán Viktor oldala

Mint arról a Ripost korábban beszámolt, az egyik, akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára is. A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével közösen alkotta meg a járványkórházakban is könnyen bevethető lélegeztetőgépet. Hamarosan indulhat a sorozatgyártás.

Maszkot gyártanak a rabok

Fotó: MTI Ceglédy Zsolt

Nemcsak 73 millió maszkot vett Magyarország a járvány kitörése óta – és még ugyanennyire van szerződése –, hanem megvett egy egész gyártósort Kínából.

A maszkgyár a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe költözött, ahol megállás nélkül, három műszakban dolgoznak. A géppel 2,8 millió darab maszkot tudnak gyártani egy hónap alatt.

 

Gyorsan átállt több cég a fertőtlenítők gyártására

 

A járvány kitörése óta mindenki fertőtlenítőszert akar vásárolni, soha nem látott piaca lett a higiéniának. Nosza, a MOL ablakmosó gyára pikk pakk átállt kézfertőtlenítő gyártásra.

 

A hivatalok is belehúztak: hat hónap helyett két hét alatt kiadták az engedélyt 27 cégnek fertőtlenítőszer gyártására. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kijelentette: az elmúlt másfél hónap intézkedéseinek köszönhetően Magyarország a fertőtlenítőszereket tekintve önellátóvá vált: az alapanyagot, a terméket és a csomagolást egyaránt Magyarországon állítják elő.

 

Másfélszer annyi vécépapírt gyártanak

 

Megrohanták az emberek az üzleteket a járvány kitörésekor, és furcsa mód a tartós élelmiszerek mellett a vécépapírt vásárolták fel, lefosztották a polcokat. Gyorsan reagált erre a magyar tulajdonban lévő Vajda-Papír.

Fotó: Pixabay

A tulajdonos Vajda Attila közölte: éves gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország akár önellátó is lehet. Eddig átlagosan napi 2 millió tekercs vécépapírt gyártottak, de most 3 millióra emelték a mennyiséget. A vécépapírgyárban biztosan nem kell elbocsátástól tartani!

 

A gazdáknak nincs home office

 

A földeken és az állatok mellett továbbra is keményen dolgoznak a gazdák, hiszen a természet nem ismeri a home office, vagyis otthoni munkavégzés intézményét: szántani és vetni kell, ha aratni akarunk. A magyar gazdák helytállnak, Magyarországon a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány és ez a következő hónapokban is így lesz – ígéri a mezőgazdasági miniszter. A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok több mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő.

Ahhoz, hogy a termény, a hús el is jusson az emberekhez, a kormány több intézkedést is tett a közúti fuvarozás javítása és a kiskereskedők munkájának megkönnyítése érdekében. Nálunk nem zárták be a kis boltokat, mint más országokban.

Ahhoz azonban, hogy ez az önellátó képesség megmaradjon, a vásárlóknak előnyben kell részesíteniük a hazai termékeket – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Vegyünk hazait!

origo.hu

Szörnyű tragédia: 31 éves korában meghalt a híres sportoló

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

borsonline.hu

Hoppá: Marics Peti mellett tűnt fel a Next Top Model Hungary gyönyörű sztárja

magyarnemzet.hu

Úszónk nem követi az amerikai sztáredzőt, nem került Bob Bowman hatása alá

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Tifany üzen az égből: Megható csodákat tapasztal Misi a 11 éves kislánya halála után

INSIDER

Kígyózó sorok, a Primark megnyitotta első magyarországi üzletét

INSIDER

Verőcei hajótragédia: Kiderül, ki vezette a halálba a motorcsónakot

INSIDER

Rohantak a mentők: súlyos támadásra került sor Szekszárd központjában