Létrehozva: 2020.01.17.

Tönkreteszik a halak a Szent Anna tavat – de hogy kerültek oda?

Aggasztó mértékben romlott a Szent Anna tó vízminősége: robbanásszerűen elszaporodtak az algák, megváltozott az algafajok összetétele is, vízvirágzás pusztítja a tavat. A helyiek összefogást szorgalmaznak a gyönyörű természeti kincs megmentéséért. A szakemberek akcióterven dolgoznak, tudta meg a Ripost.

„Háromezer lábnyi magasban a tengerszint felett, körös–körül ezerkétszáz lábnyi magasban a bércek által képzett medencében, vad erdők árnyékában terül el egy gömbölyű, nagyszerű tengerszem” – írta Jókai Mór a Szent Anna tóról. Székelyföld egyik leglátványosabb helyszíne Európa egyetlen krátertava. Most azonban nem olyan kék, mint Jókai idejében, hanem büdös és zöld. A megmentéséhez közösségi összefogásra van szükség.

Fotó: 123RF

A tó nitrogén- és foszfortartalma is megnövekedett a sok piknikező és fürdőző miatt, ezért 2018 óta már nem szabad fürdeni a tóban. További gondot jelent azonban, hogy elszaporodott benne az ezüstkárász is, felborítva az ökológiai egyensúlyt. A hal kiette ugyanis azt a zooplanktont, ami algákkal táplálkozik, emiatt szaporodtak el a híres erdélyi vulkanikus tóban az algák.

Fotó: Hargita Megye Tanács

„Ha a halakat eltávolítjuk, vagy legalább csökkentjük a mennyiségét, akkor van esély arra, hogy a zooplankton természetes módon visszaerősödjön és elkezdje elfogyasztani az algákat. Egy ilyen krátertóban egyáltalán nem őshonos semmiféle halfaj„ – mondta a Ripost-nak Imecs István halbiológus.

Mint a Ripost kiderítette, nem történt hivatalos halbetelepítés.

„Horgászok, magánemberek tehették bele a halakat azzal a szándékkal, hogy akkor talán megengedik a tóban a pecázást. Mivel a tó ökológiai egyensúlya az elmúlt időszakban felborult, a halak elszaporodtak” – magyarázta Imecs István. A halbiológus szerint körülbelül 2010-ben kerülhettek a tóba a halak, a kifogott egyedek korából és a generációs elemzésből erre következtetnek. „Minél hamarabb tenni kell valamit!„ – tette hozzá.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A szakemberek kidolgoztak egy akciótervet

„Ez nem oldható meg a szokásos eszközökkel, mert a Szent Anna tó nem lecsapolható, mint egy közönséges halastó, hogy hálóval lehalászhassák” – ecsetelte a nehézségeket a szakember.

Hagyományos, ősi magyar halászati eszközöket is bevetünk. A varsa és a vejsze, valamint a különböző hasonló csapdahálók, amiket régen, több száz éve a magyarok használtak, segíthetnek a Szent Anna tó megmentésében, de modern eszközöket is alkalmazunk. Ugyanakkor a tóba bekerülő tápanyagmennyiséget is csökkenteni kell. A tó peremén, a kráterben és a tó vizében is sok munkát kell végezni ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni. Emellett nagyon sok felmérésre van szükség, hogy a tóban lezajló folyamatokat kövessük és megértsük.„

„Az elmúlt három évben megjelent egy zöld alga a korábbi barna színű algák mellett, és ma már ez uralja a tavat. Ez nemcsak csúcsidőben, augusztusban szaporodik el, hanem már a hóolvadást követően bezöldül a Szent Anna tó” – mondta Dr. Máthé István egyetemi docens, aki mintát vett a tóból és elemezte azt. A kutató szerint, ha túl sok alga pusztul el, akkor oxigénhiány alakulhat ki, és elszaporodhatnak a velük táplálkozó baktériumok, ami kellemetlen szaggal járhat.

„Összefogásra van szükség a Szent Anna-tó megőrzése érdekében„- hívta fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, miután nemrég látogatást tett a tónál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián