Létrehozva: 2019.10.22.

Súlyos baleset, ezért ugrott szarvas az autópályára

Hiányos a vadvédelmi kerítés az M3-as autópálya kisbagi pihenőhelye közelében, ezért tudott egy hatalmas szarvas bejutni az autópályára. Egy arra haladó autó, aminek a vezetője nem számított állatra, nagy sebességgel elütötte. A hatalmas szarvast már korábban is látták arrafelé legelészni, jelentették is a hatóságoknak.

Szinte mindennaposak a vadbalesetek a közutakon most, a szarvasok párzási és vonulási időszakában, az azonban meglehetősen ritkán fordul elő, hogy az autópályákon kerülnek az autók elé. Vasárnap azonban az M3-as autópályán, a kisbagi pihenőnél egy hatalmas szarvas ugrott a salgótarjáni Ágnes Ford Mondeója elé. Az ütközés során az autó baloldala teljesen összeroncsolódott, és kész csoda, hogy nem történt nagyobb baj.

„Óriási szerencsénk volt, hogy ez a hatalmas állat az agancsával együtt nem jött be a szélvédőn. Felületi sérüléssel megúsztam, bár kicsit most már ég a helye” – mondta el az asszony a Budapesti Autósok Közösségének. „Az nem vadháló, ami ott van az út mentén! A vadháló teteje sárga színű, mert a vad azt a színt látja legjobban. A másik baj az, hogy a terményes autókról lehullanak az ételek, és a vadak követik a szagot a pálya közepéig.”

A Ripost a helyszínen járva pontosan azt tapasztalta, amit Ágnes mondott: bár a vadkerítés teteje általában sárga színű és a környéken lévők mindenütt ilyenek, pont azon a szakaszon valamiért hiányzik a kerítés tetejéről a rikító színű huzal.

„Ez a sárga vagy narancsszínű huzal azért nagyon fontos, mert egyrészt a vadak jobban látják, másrészt riasztó számukra, mert természetidegen színe van” – adott magyarázatot a huzal fontosságára Földvári Attila, a Vadászati Védegylet főmunkatársa. „Az útügyi szabvány egyébként kötelezővé teszi a használatát az autópályákon és gyorsforgalmi utakon.”

Az autópályát kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. kötelessége időről időre ellenőrizni a vadvédelmi kerítések állapotát, és javítani, pótolni a hiányt. Ezen a környéken már 20-25 éve is honos volt a szarvas, az autópálya közvetlen közelében sem a múlt hétvégén jelentek meg először. A közösségi portálon többen írják, hogy láttak már arra vaddisznócsaládot, rókát, volt, aki szarvassal is találkozott már a Bag melletti sztrádán.

„Egy héttel ezelőtt láttunk egy hatalmas szarvasbikát legelészni a leállósáv mellett a bagi csomópont közelében. Akkora agancsa volt, mint annak, amelyiket a hétvégén elgázoltak. Lehet, hogy ugyanazt az állatot láttam” – fejtegette Szegedi Attila a Ripost-nak. „A navigáció előre jelezte nekem, úgyhogy más is láthatta, nemcsak én, így készültem a veszélyre. Hívtuk az Útinformot és a Közútkezelőt is. A telefonos kisasszony megígérte, hogy azonnal értesíti az illetékeseket, de úgy tűnik, intézkedni nem sikerült.”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Ripost kérdésére azt írta: munkatársaik a baleset előtt néhány nappal végeztek védőkerítés ellenőrzést az M3-as autópálya Bag környéki szakaszán, mindkét pályaoldalon, és elvégezték a szükséges beavatkozásokat. A szigorú útügyi műszaki előírásoknak megfelelően valamennyi szakaszon meghaladja a háló magassága a 2,4 métert. A baleset után ismételten megvizsgálják a térség védőkerítéseit. „A csomópontok, hidak, felhajtók térségében, ahol a járművek is felhajtanak a pályára, akár állatok is bejuthatnak, valószínűsíthető, hogy így tévedhetett be a szarvas is a pályára” – tették hozzá.

 

Ki fizeti a kárt?

A vadgázolások nem csak veszélyesek, sokba is kerülnek az autósoknak, mert az állatok által okozott kárt a legritkábban téríti meg a vadásztársaság. Ha autópályán vagy gyorsforgalmi úton történik az ütközés, az útkezelő kötelessége a kártérítés, mert az ő felelőssége, hogy ne kerüljön vad a pályára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Meglepő módon Magyarországot dicsérte Ursula von der Leyen bizottsági elnök + videó

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

mandiner.hu

Két héten belül az ötödik közvéleménykutatás készült el – kizárólag az ellenzékhez közelinek mondott intézetektől

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria