Létrehozva: 2017.11.04.

Félmillió embernek adja fel a leckét a metrófelújítás

Ma indul a gigantikus közlekedési feladvány: a 3-as metró nélkül kell boldogulnunk a fõvárosi közlekedésben. Hétvégére teljes hosszában leáll a járat, és hétfõ lesz az elsõ nap, amikor az iskolába, munkába járást is enélkül kell megoldani Újpest és a Lehel tér között.

Türelemből vizsgáznak a Budapesten közlekedők: elkezdődik a 3-as metró régóta szükséges felújítása. Ez azt jelenti, hogy három évig nélkülöznünk kell ezt a vonalat, vagy annak bizonyos szakaszait. Komoly, ám elengedhetetlen próbatétel ez a városlakóknak, a Budapesten közlekedőknek és a szakembereknek egyaránt.

Nem visz el mindenkit a metrópótló busz

Az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, onnan Újpestig metrópótló buszokkal mehetnek tovább az utasok. A metróról a metrópótlóra történő átszálláskor nem kell új jegyet érvényesíteni. Esténként fél kilenc után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a teljes vonalon pótlóbusz jár.
A metrófelújítás idején 90 busszal több közlekedik a fővárosban, ebből 60 a metrópótló vonalon jár, a csúcsidőszakban 45 másodpercenként. A pótlóbuszok gyorsabb haladását kibővített buszsávok segítik. Egyes végállomásokon szükség esetén tartalékbuszokat is bevetnek. Ennek ellenére valószínűleg csak az utasok 60-70 százaléka fér majd fel a pótlóbuszokra, ezért érdemes más útvonalakban is gondolkodni.


A metró óránként akár negyvenezer utast is képes elszállítani, a buszok a fizikai határok feszegetése mellett is ennek csak a 60-70 százalékát

– ismerte el Tarlós István főpolgármester.

További 20 százalékot a BKV különböző villamosokkal vált ki, a maradék 10-20 százalék utasforgalom pedig alternatív útvonalak segítségével bonyolítható le.

Besegít a villamos és a hajó

  • A 12-es és a 14-es villamos helyett hétköznap a 12M és 14M jelzésű, rövidebb menetidejű metrópótló villamos közlekedik a Lehel térig. Az M1-es, M2-es és M4-es metróra közvetlen átszállási lehetőséget nyújt a 3-4 percenként közlekedő 20E jelzésű busz és a 30-as járatcsalád. A Keleti pályaudvar felé közlekedő 120-as busz mostantól megáll a Munkásotthon utca megállóhelyen is, a 30A és a 230-as busz pedig a Verseny utca érintése nélkül közlekedik.
  • A Bécsi út környékéről indulók a 19-es és a 40-es villamossal a budai fonódó villamoshálózaton át juthatnak a Szentlélek térre, ahonnan a H5-ös HÉV-vel, majd a 2-es metróval érhetnek a belvárosba. Az Óbuda felől érkezők a 34-es és a 106-os busszal utazhatnak.
  • Újpestről 30 percenként indul a belváros felé a D11-es hajójárat. Rákospalota és Újpalota irányából sűrűbben közlekedik az 5-ös és a 7E busz, illetve a 25-ös és a 225-ös járat.
  • Autóval sem lesz egyszerű

    Az Árpád úton, a Lehel térnél és a Váci út érintett szakaszán egy-egy sávot elvettek az autósoktól a pótlóbuszok javára. A BKK óvatos becslése szerint a személyautóval közlekedőknek legalább 15 perccel tovább tart majd bejutniuk a városba, de a helyzet ennél is nagyobb türelmet igényelhet. A Lehel térnél az is nehezíti majd a haladást, hogy itt lesz a pótlóbuszok végállomása. A Váci úton közlekedő autósok nem tudnak majd rákanyarodni a Róbert Károly körútra, ezért érdemes lesz másik, párhuzamos utat választani.

    Mivel este fél kilenc után, illetve hétvégén a teljes vonalon, hétköznap napközben pedig a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között is pótlóbuszok járnak majd, ezért az autósok nem hajthatnak a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra, valamint a Teréz körútról a Bajcsy-Zsilinszky útra. Ilyenkor az Üllői úton, a Népligetnél jelzőlámpás csomópont lassítja a közlekedést, a XIX. kerületi Vak Bottyán utca és Lehel utca csomópontjánál pedig áthelyezik a jelzőlámpát, ezért nem szabad rutinból vezetni. Sok autós számára a Pap Károly utca-Göncöl utca, a Béke út és a Reitter Ferenc utca jelenthet menekülő útvonalat.
     

    Megoldást jelenthet a kerékpár

    Aki el akarja kerülni a dugót és a tömeget, bátran pattanjon biciklinyeregbe. Ehhez nem muszáj beszerezni saját kerékpárt, a MOL Bubi közösségi bringarendszer is használható, amit megerősítenek, több bicikliparkoló helyet alakítanak ki.

     

    Három évig tart

    Az első, Újpest-központ és Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évet vesz igénybe, 2018 végéig tart. Ezt követi majd a Lehel tér és Nagyvárad tér, illetve a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest szakasz. A teljes felújítás három évet vesz igénybe.

    Káosz várható a hétvégi meccs miatt

    Ma délután fél 4-kor csap össze a Fradi és a Debreceni VSC a Népligetnél található Groupama Arénában. Az Óbuda felől érkező szurkolók a buszok és metrópótlók helyett választhatják az 1-es villamost, ám a 13. kerületből érkezőknek például korábban kell indulniuk a szokásosnál, mert nem biztos, hogy felférnek az első metrópótlóra, és hazafelé sem érdemes sietni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

    origo.hu

    Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

    borsonline.hu

    Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

    mandiner.hu

    Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

    metropol.hu

    Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

    magyarnemzet.hu

    Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

    origo.hu

    Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

    mindmegette.hu

    Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

    metropol.hu

    Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

    INSIDER

    Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

    INSIDER

    Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

    INSIDER

    Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe