Létrehozva: 2022.03.29.
Módosítva: 2022.03.29.

Exkluzív titkok derültek ki Sipos Zsuzsannáról

Hiába a sok millió dolláros költségvetés, ha kellett, a saját műhelyét pakolta ki kellékekért, csak hogy minden díszletelem tökéletesen illeszkedjen a felépített környezethez. Sipos Zsuzsanna nem véletlenül kapott Oscart.

A kitartás, az elhivatottság és a kérlelhetetlen szakmaiság diadala az, ami helyi idő szerint vasárnap este történt Sipos Zsuzsannával: a berendező a kanadai Patrice Vermette-tel párban megkapta az Oscar-díjat production design, azaz a látványtervezés kategóriájában a Dűnében végzett munkájáért. A filmes szakma legmagasabb elismerését Zsuzsa széles mosollyal vette át, a róla készült fotókon csak úgy sugárzik, pedig... Az idegen szem nem látta rajta, hogy legszívesebben kint, a hallban várta volna meg, amíg lemegy az ünneplés, aztán az ajtóban szívesen átvette volna a díjat, majd csendben hazament volna. Sipos Zsuzsa a való életben ugyanis ilyen: látszani nem szeret, csak láttatni. 

Fotó: Bors

A háttérmunka testhezálló 

Aki nem ismeri Sipos Zsuzsát, annak biztosan nagyon furcsa, hogy egy, a világ legnagyobb filmes cégeivel dolgozó, nemzetközi díjakat besöprő filmes szakemberről alig lehet találni valami hírt az interneten. A fiatal filmesnek nincs hivatalos Facebook-oldala, nem találni őt az Instagramon, és a Twitteren sem botlik a posztjaiba az ember még akkor sem, ha célirányosan őt keresi. Zsuzsa nincs sehol...

„Persze hogy nincs, ő mindig a műhelyében van vagy a díszletek között, számára nem lételem a közösségi média" – mondja a Bors kérdésére egy névtelenséget kérő kollégája. A munkatárs azt mondja, azért nem akar névvel beszélni, mert nem biztos benne, hogy Zsuzsa örülne annak, ha bármit is mond róla. Mindegy, hogy kizárólag szakmai témában beszélgetünk, a berendező irtózik a szerepléstől, még az elvégzett munkájáról is csak úgy szeret „beszélni”, hogy némán bemutatja a kész terméket. 

Fotó: David Livingston / Getty Images

„A munkája beszél helyette" – mondja a kolléga. „A most Oscar-díjat kapott Dűne című filmben is látszik egyébként az egyik, kézzel készült díszlete, egy szélcsengő. A produkció szeretett volna egy szélcsengőt az egyik jelenetbe. Zsuzsa hazament, a saját műhelyéből összeszedett csatokat, szegecseket, és összeszerelt egy csengőt… egy olyan szépet, hogy a kész filmben közelképet is kapott, ami hatalmas dolog!"

Gyerekkorában is kivételesen jó ízlése volt 

Sipos Zsuzsanna neve egyik pillanatról a másikra vált ismertté az országban, nyilván  nagyon sokan vannak, akik szeretnének többet tudni róla. Ki ő, honnan jött, és hogy került a hollywoodi nagyágyúk közé? 

„Zsuzsa tudta nélkül nem szeretnék túl sokat mondani róla" – mondja vonakodva a telefonban Sipos Orsi, Zsuzsanna nővére.

A két nő egyébként elképesztően hasonlít egymásra, mintha egypetéjű ikrek lennének. Persze nem csak a külső jegyeikben sok a hasonlóság, a lelkük és a munkabírásuk is pont egyforma. 

„Annyit elárulhatok, hogy Zsuzsa nem készült a filmes életre, egyszer csak ott találta magát" – mondja Orsolya, majd így folytatja: „Talán, most visszagondolva annyit elmondhatok, hogy már gyerekkorában is kivételesen jó ízlése volt. Olyan érzékkel tudja feldíszíteni a környezetét, hogy ha az ember körülnéz, egy pillanatra kiszakad a valóságból, mert a bőrén érzi azt a harmóniát, amelyet a tárgyak tökéletes elhelyezése áraszt magából."

Fotó: Collection ChristopheL via AFP / AFP

A kis faluból a világ tetejére 

És hogy honnan indult a berendező csodálatraméltó karrierje?

„Zsuzsa Budapesten született, de egy Majosháza nevű, Pest megyei településen nőtt fel. A szépérzékének, a kitartásának és az elhivatottságának köszönheti, hogy a csúcsra jutott. Elmondhatatlanul büszkék vagyunk rá, alig várjuk, hogy végre hazaérkezzen" – mondta a testvér. 

A lap információi szerint egyébként Sipos Zsuzsanna hamarosan magyar földre lép, az Oscar-díj-osztás után – ez is sokat elárul róla – nem bulizni ment, hanem aludni, hogy alig 24 órával a díját­adó után repülőre üljön, és indulhasson haza. 

Orbán Viktor: Filmbe illő siker!

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált az Oscar-díjas Sipos Zsuzsannának. A kormányfő azt írta Facebook-oldalán: „Filmbe illő siker! Gratulálok újabb Oscar-díjas honfitársunknak, Sipos Zsuzsannának!"

Káel Csaba: Határtalan öröm az egész szakmának!

Gratulált a díjhoz Káel Csaba, a filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

„A magyar filmipar és a hazai filmes szakemberek kimagasló színvonalú munkájának elismerése is egyben a Dűne sikere az Oscaron. Több száz hazai filmes közreműködésével főként Magyarországon készült ez a szuperprodukció, mely jelentős szakmai elismerésekkel és közel 400 millió dolláros bevételével a tavalyi év egyik legsikeresebb mozifilmje lett. Óriási gratulációt érdemelnek a hazai szakemberek, akik hozzájárultak ehhez a világsikerhez. Határtalan öröm az egész szakmának Sipos Zsuzsanna Oscar-díja, amely azt tanúsítja, hogy világszínvonalon is kiváló tehetségeink vannak, és azt üzeni a világnak, hogy a legjobbak közt vannak a magyar filmesek” – írta a kormánybiztos. 

Somlói a gálavacsorán 

Nem csak Sipos Zsuzsanna csodálatos győzelme volt az egyetlen hazai vonatkozású hír a gáláról… A díjátadó utáni gálavacsorán somlói galuskát szolgáltak fel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Heves vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Elkeserítő tényre mutatott rá Menczer Tamás: A világban már atomháborús készülődést láthatunk (VIDEÓ)

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

FÜLES

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

FÜLES

Eb- és koncertjegyekkel indul országjáró turnéra a Bochkor

FÜLES

Ismét megtörték a hagyományt Sarolta hercegnő születésnapján