FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.26.
Módosítva: 2023.11.27.

Ezekkel a tortákkal te lehetsz idén a karácsonyi menük sztárja

A következő hetek a készülődésről szólnak, melynek része a menü összeállítása is. A következő torták biztosan a fő helyre kerülnek majd az ünnepi asztalon.

Szerző Ripost

Karácsonyi narancstorta

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű kerek tortához):

A piskótához:

6 db szobahőmérsékletű tojás

120 g cukor

1 csipet só

150 g finomliszt

A krémhez: 

200 g hideg habtejszín

100 g porcukor

1/2 db citrom leve

2 db kezeletlen narancs

200 ml tejföl

A díszítéshez:

narancsgerezdek

pár szem rumos meggy


Elkészítés:

1. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjékből a cukor felével és egy csipet sóval verjünk nem túl kemény habot. A sárgájákat a maradék cukorral habosítsuk fehéredésig, majd óvatosan forgassuk a fehérjehabba. A lisztet adjuk több részletben a tojáshabhoz, és óvatosan keverjük addig, míg a liszt egyenletesen eloszlik.

2. Öntsük a masszát egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt, 24 cm átmérőjű kerek tortaformába, a tetejét simítsuk el, és 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük készre. A kész piskótát hagyjuk a formában kihűlni, majd vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk két lapba.

3. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral, majd csorgassuk bele a citromlevet, adjuk hozzá a narancsok lereszelt héját, és végül forgassuk bele a tejfölt is.

4. A narancsokat filézzük ki, húsukat vágjuk össze. Az alsó piskótalapot kenjük meg a tejfölös-narancsos krém háromnegyed részével, szórjuk meg a naranccsal, és borítsuk rá a másik piskótalapot. A krém maradékát kenjük rá a torta tetejére, díszítésként rakjuk ki a maradék naranccsal, rumos meggyel, apró kekszekkel és cukorgyönggyel - írta a Vidék íze.

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet: 349 Kcal


 

Csokitorta, karamellkrémmel és pirított dióval

Fotó: Nemeth Andras Peter

Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kerek tortához):

A tésztához:

300 g liszt

180 g cukor

70 g kakaópor

2 teáskanál sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

3 db tojás

250 ml író vagy joghurt vagy kefir

200 ml napraforgóolaj

200 ml forró víz

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez:

200 g cukor

200 ml tejszín

250 g vaj

250 g mascarpone

A díszítéshez:

100 g étcsokoládé

1 evőkanál napraforgóolaj

50 g dió

 

Elkészítés:

1. A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá az egész tojásokat, az írót (vagy joghurtot, vagy kefirt) és az étolajat, majd keverjük el, végül öntsük bele a forró vizet is. Elektromos robotgéppel alaposan habosítsuk ki.

2. A masszát simítsuk két kivajazott, kilisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig. Rácson hűtsük ki.

3. A krémhez egy serpenyőben alacsony lángon karamellizáljuk meg a cukrot, majd adjuk hozzá a felforrósított tejszínt. (Vigyázat, lehet, hogy fröcskölni fog.) Keverjük addig, amíg csomómentes, lágy karamellszószt kapunk. A puha vajat robotgéppel habosítsuk ki, apránként keverjük hozzá a kihűlt, de még folyós karamellszószt (két evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez). Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, és alaposan habosítsuk ki. Három evőkanálnyit tegyünk félre díszítéshez.

4. A kisült tésztákat vízszintesen vágjuk félbe, így négy lapot kapunk. Három lapot töltsünk meg a krémmel, a negyediket tegyük a tetejére. Néhány órára tegyük a hűtőbe.

5. A díszítéshez csorgassuk a legfelső lap tetejére a gőz felett megolvasztott, étolajjal összekevert csokoládét, hagyjuk, hogy az oldalán is lecsorogjon. Ha megszilárdult a csokimáz, a félretett karamellkrémet tegyük csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk krémrózsákat a torta tetejére. Díszítsük durvára vágott pirított dióval, apró kekszekkel, és cukorgyöngyökkel. Végül locsoljuk meg a félretett kétkanálnyi karamellszósszal.

Elkészítési idő: 90 perc

Egy szelet: 751 kcal


 

Tiramisutorta

 


Hozzávalók (egy 22 cm-es kerek tortaformához):

Az alaphoz: 

200 g édes keksz

60 g vaj

A krémhez: 

5 db tojássárgája

3 db tojásfehérje

270 g kristálycukor

500 g mascarpone

200 ml tejszín

6 evőkanál rum (vagy aroma)

20 g instant zselatin

Az összeállításhoz:

240 g babapiskóta-tallér

1 bögre főzött kávé

 

Elkészítés:

1. Az alaphoz a kekszet daráljuk le, keverjük össze az olvasztott vajjal. Simítsuk a tortaforma aljába. A tojásfehérjét verjük kemény habbá 120 g cukorral, a tojássárgáját pedig keverjük krémesre a maradék 150 g kristálycukorral. A sárgájákhoz adjuk a mascarponét és a rumot, majd óvatosan forgassuk hozzá a cukros fehérjehabot.

2. A tejszínt verjük kemény habbá az instant zselatinnal, majd dolgozzuk össze a mascarponés krémmel. A krém egyharmadát oszlassuk el a kekszes alapon. A piskótatallérokat mártsuk meg a meleg kávéban, majd rakjuk egymás mellé a krém tetejére. Kenjük rá a fehér krém harmadát, arra jön egy újabb adag kávéba mártott tallér, végül a tetejére a maradék krém. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, tálalás előtt egy sablon segítségével szórjuk meg kakaóporral.

Elkészítési idő: 50 perc+hűtés

1 adag: 320 kcal


 

Rumos-diós torta

Fotó: Nemeth Andras Peter

Hozzávalók (egy 16 szeletes tortához):

A tésztához:

150 g kristálycukor

150 g vaj + a forma előkészítéséhez

3 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál frissen főzött erős kávé

1 evőkanál rum

150 g liszt

1 csomag sütőpor

100 g dió

A krémhez: 

200 g kristálycukor

100 g vaj

100 g étcsokoládé

250 g mascarpone

100 g dió

3 evőkanál rum

A tetejére:

200 ml tejszínhab

 

Elkészítés:

1. A 150 g kristálycukrot keverjük habosra a puha vajjal. Egyesével dolgozzuk bele az egész tojásokat. Vegyítsük hozzá a vaníliás cukrot is, a kávét és a rumot. A lisztet keverjük el a sütőporral és a nagyon apróra vágott dióval, majd mindezt dolgozzuk össze a vajas-tojásos alappal.

2. Sütőpapírral béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformát. A nyers tésztamasszát mérleg segítségével osszuk három egyenlő részre, az elsőt öntsük bele az előkészített formába. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük meg. Borítsuk rácsra hűlni, majd ugyanígy süssük meg a másik két tortalapot is.

3. Amíg sül és hűl a tészta, készítsük el a krémet. Öntsük egy lábasba a kristálycukrot, adjunk hozzá 3 cl vizet, és forraljuk két percig. Hagyjuk picit hűlni. Közben tegyük egy tálba a feldarabolt vajat és csokoládét, öntsük rá a cukorszirupot, elektromos habverővel keverjük ki nagyon habosra. Hagyjuk langyosra hűlni. Végül dolgozzuk hozzá a mascarponét, az apróra vágott diót és a rumot.

4. A hideg tésztalapokat kenjük meg a krémmel, úgy gazdálkodjunk vele, hogy jusson belőle egy vékony réteg a torta tetejére és oldalára is.

5. Tegyük a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vonjuk be édes tejszínhabbal, és díszítsük fel.

Elkészítési idő: 200 perc 

1 adag: 200 kcal


 

Gesztenyés fatörzs

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Hozzávalók (egy 18-20 cm átmérőjű tortához):

A piskótához:

8 db tojás

8 evőkanál liszt

8 evőkanál cukor

A krémhez:

200 g gesztenyepüré

300 g étcsokoládé

400 ml tejszín

1 csomag habfixáló

Az összeállításhoz:

valamilyen pikáns lekvár

A tetejére:

marcipángomba

cukrozott gesztenye

pár mentalevél

Elkészítés:

1. A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és óvatosan dolgozzuk össze. Ezután apránként adjuk hozzá lisztet.

2. A masszát felezzük el, süssünk belőle két lapot. Öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük. Ha kihűlt a tészta, vágjunk két akkora körlapot, amekkora a kapcsos tortaformánk. A többi tésztát vágjuk 6-7 cm széles csíkokra.

3. A gesztenyepürét fakanállal és/vagy villával keverjük puhára. Olvasszuk meg a csokit, dolgozzuk össze a pürével. Végül a tejszínből verjünk habot a habfixálóval, és egyenletesen oszlassuk el benne a gesztenyés csokit.

4. Állítsuk össze a fatörzset. Az alsó kerek lapot kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a gesztenyés csokikrémmel. Tegyük bele a kapcsos tortaformába. A csíkokat is kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a csokikrémmel viszonylag vastagon, csavarjuk fel, állítsuk középre, és így tovább a többit is. Ha már kitöltötte a formát, akkor felül is vonjuk be a gesztenyekrémmel.

5. A felső piskótát is kenjük meg lekvárral, és fektessük rá úgy, hogy a lekváros rész lefelé nézzen. Úgy kell gazdálkodni a krémmel, hogy maradjon kívülre is. A tortát legalább egy órán át hűtsük, majd kívülről is vonjuk be a gesztenyés csokikrémmel. Végül díszítsük marcipángombákkal, cukrozott gesztenyével, mentalevélkékkel.

Elkészítési idő: 90 perc

1 adag: 300 kcal


 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már Magyar Pétert támogatja az egyik leggátlástalanabb, legerőszakosabb Soros-szervezet

origo.hu

Tűrőképességük határára értek a kárpátaljaiak: roma asszonyok estek neki a toborzóirodának

metropol.hu

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

mandiner.hu

Félelmetes lépésre szánta el magát Putyin: bármikor elindulhat a nukleáris hadgyakorlat az ukrán határon

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet