Létrehozva: 2016.09.03.

Megújult a szilvalekvár, kényelmesen készül: süsd tepsiben!

A magyar háziasszony megmutatja, hogy nem kell hosszú órákon keresztül a tûzhely mellett állnod, ha igazi szilvalekvárra vágysz. Ezt nézd!

Szerző Molnár Hédi

A szilvalekvár a klasszikus recept szerint hatalmas üstben, mondjuk 10 órán át készül. Ennyi időbe telik, hogy a gyümölcs rengeteg leve elfőjön és eléggé besűrűsödjön a lekvár. A régi öregek tudták, hogy ez a módszer azért jó, mert cukor nélkül is tartós lesz ez a télen oly kedvelt csemege. De a kivitelezés nem kis meló, hiszen a forró üstben vagy fazékban könnyen odakap a lekvár, folyamatosan kavargatni kell.

Csakhogy kinek van manapság arra ideje, hogy egy fél napot a lekvár kavargatására szánjon? Szerencsére Boros Vali, a magyar háziasszonyok gyöngye tudja a megoldást!

Tepsikbe teszi a szilvalekvárhoz a kimagozott gyümölcsöt és megsüti a sütőben!

A sűrítés folyamata így kényelmessé válik, hiszen nem kell hosszú órákon át a tűzhely mellett állni. Mindössze a végén kell megrotyogtatni fazékban a lekvárt.

Az idei bő szilvatermés miatt most tényleg nagyon olcsó ez a gyümölcs, érdemes akkor is eltenni lekvárnak. A szilva nagyon finom és az egyik legegészségesebb magyar gyümölcs!

A sütőben sült lekvár kavargatás nélkül készül, sőt tilos megkeverni, ezzel is megkönnyítve a munkátokat. Előfordulhat néha, hogy egy picit  odakap, de leégni biztosan nem fog és a hozzáértők szerint ez a kíméletes módszer csak emel a lekvár zamatán.

A sütőben egyenletesen éri a hő, szinte körülöleli a lazán behelyezett gyümölcsöket, az igaz, hogy lassabban készül el. Időnként rá kell pillantani és a tetején lévő szikkadtabb szilvákat „belenyomkodni” a levébe.

A titok annyi, hogy lekvárt alacsony hőmérsékleten, 100 fokon kell "sütnöd", időt hagyva, hogy szép csendben elillanjon a leve. Tehát lefedni sem kell. Az első alkalommal meglepődhetsz, hogy a kezdeti mennyiséghez képest bizony meglehetősen kevés lesz a kész lekvár, de ez már csak így van,  viszont isteni illatú lesz a lakás!

Ha a meglévő gyümölcs mennyisége egyszerre nem fér a tepsibe, amikor  összeesett már a szilva, tegyél a tetejére újabb adagot, de csak mértékkel.

A sütés ideje a gyümölcs fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függ. Hosszabb a sütési idő, vagyis ha nagyobb a nedvességtartalma a szilvának, akkor több szakaszra osztható a készítés. Amikor hazaérsz, kapcsold be a sütőt, de késő este/éjszaka is folytathatod.

A végeredmény sűrű, sötét, savanyú és héjdarabkás, finom lekvár kell hogy legyen.

Hozzávalók:

  • szilva
  • ételecet
  • A megmosott, kimagozott szilvákat rakosgasd az ecettel kiöblített tepsibe úgy, hogy az alsó sornál a vágott fele legyen felül. Így biztos nem fog odaégni! Lassú tűzön, először 150 fokon, majd amikor már levet enged, 100 fokon hagyd sülni. Időnként pillants rá, és ha kell, töltsd újra egy kis szilvával, ami még megmaradt. 

    Minimum 8-9 órán keresztül kell sülnie.


    Ha kész, ha szépen összesült, akkor ugyanúgy járj el vele, mint más lekvároknál, töltsd sterilizált üvegekbe és dunsztolj.

     

    Sokat segít, ha fejtetőre állítod az üvegeket, így takargatod be és hagyod kihűlni a lekvárt.

    Szerző Molnár Hédi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Savval öntötték le, életveszélyes állapotban van a válogatott focista

    origo.hu

    Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

    metropol.hu

    Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

    vg.hu

    Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

    ripost.hu

    Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

    magyarnemzet.hu

    Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

    origo.hu

    Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

    travelo.hu

    Egyre csak nőni és változni fog Balatonföldvár új látványossága

    she.life.hu

    Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Nem hiszed el, hogy néznek ki manapság a Cobra 11 sztárjai – galéria

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

    FAZÉK

    3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

    FAZÉK

    Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet