Létrehozva: 2020.11.10.

Miért kell libát enni Márton napon?

Mi köze van Mártonnak a libához és honnan ered a Márton-napi lakomák hagyománya? Ennek jártunk utána.

Szerző Ripost

Márton napján még az is libát akar enni, akinek egyébként nem ez a kedvenc étele. November 11-e már évek, sőt, évszázadok óta igazi gasztroünnep, amikor minden a libaételek és a kiforrt újbor körül forog. Ezúttal úti kalandok helyett vessük bele magunkat az ízek kavalkádjába, süssünk-főzzünk, kóstoljunk! Keressünk olyan kiváló minőségű, hazai alapanyagokat, borokat, amelyekből nagyszerű libás fogást kerekíthetünk.

Nem véletlen azonban, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe ilyet enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Honnan ered a Márton-nap?

A legenda szerint Szent Márton a mai Szombathely területén látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben, egy római elöljáró fiaként. Miután megjelent neki Jézus álmában, megkeresztelkedett és Istent szolgálta a jó cselekedeteivel. Amikor püspökké akarták szentelni a küldöttek elől a ludak óljába bújt, akik gágogásukkal lebuktatták, így 371-ben Márton püspök lett.

Egy másik forrás szerint Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdetét. Az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók – sok esetben – egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé.

A Márton-napi lakomáról

A néphagyományokon kívül a Márton-nap egy egyházi ünnep is. Ilyenkor van a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó olyan nap, amikor jóízűen és gazdagon be lehet lakmározni, de ilyenkor lehetett a tömött libát is levágni. Régen úgy gondolták, hogy minél többet isznak és esznek, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. Egy másik hiedelem szerint azért illik Márton-napon ludat enni, mert aki ilyenkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Így készítsük el a libát

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A liba majd minden része felhasználható, az aprólék és a nyak leveshez kiváló, comb és a mell roston sütve vagy kemencében, a mája pedig számos változatban készíthető el. Ilyenkor szokás még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni a borok mellé. A Szent Márton-napi újborok, borvidéktől függően olaszrizling, rozé, pinot noir és portugieser.

A cikket támogatta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

origo.hu

Hihetetlen munkakörre keres az Ikea dolgozókat

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

borsonline.hu

"Nagyon beteg" - megkongatták a vészharangot Katalin hercegné állapota miatt

magyarnemzet.hu

Román történész megható szavakkal üzent a magyaroknak

ripost.hu

Nehéz felismerés, de erre a négy csillagjegyre most komoly vita vár

vg.hu

Békemenet 2024: kiszámoltuk, mennyien voltak – kijózanító videó

ripost.hu

Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

travelo.hu

Látványos égi jelenség közeledik, távcső sem kell hozzá

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Kiderült az igazság, ezért imádják annyira a nők a szakállas pasikat

ÉLETMÓDI

Hihetetlen, mit varázsolt használt bútorból a magyar anyuka

ÉLETMÓDI

Ezekből a könyvekből mind tanulhatsz valamit

ÉLETMÓDI

100 dollárt kérnek ezért a farmerért, nincs is anyaga!

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!