Létrehozva: 2019.02.06.

Egészséges vagy nem? Itt az igazság a csirkemellről

A csirkemellet mindenki rendkívül egészséges élelmiszerként tartja számon. De vajon ez valóban így van? Vagy érdemesebb néha másfajta hús után nézni?

A hús egy fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például: a túl magas koleszterinszint az elhízás és a túlsúly a köszvény szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Ezért érdemes jól átgondolni, mit és mennyit fogyasztunk.

A téli időszak kedvelt étele

A csirkét a legegészségesebb húsok között szokás emlegetni. Nem csoda, hiszen a mellehúsa különösen zsírszegény, míg fehérjéből komoly mennyiség van benne. A csirkehús ráadásul gazdag a triptofán nevű aminosavban, amely a jó hangulatért is felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését segíti.  A csirkemell kiváló forrása a szelénnek is, ami gyulladásgátló hatása miatt segít gyorsan kigyógyulni a náthás betegségekből. A benne levő B3-vitamin a koleszterinszintet segít kordában tartani, míg B6-vitaminja az idegrendszer és az immunrendszer működését segíti, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Óvatosan a fehér csíkokkal!

Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.

Nem mindegy hogyan!

Az sem mindegy, hogyan készítjük el: a sütőben sült vagy párolt csirkemell remek választás, a bő olajban sütött vagy rántott csirkemell viszont - különösen, ha szénhidrátban gazdag panír van rajta - már jóval kevésbé.

Mi a helyzet a csirke bőrével?

A legújabb kutatások szerint, nem érdemes leszedni a csirke bőrét, nyugodtan megehetjük. Bár egy időben a szakértők nagyon ellenezték a zsírosnak titulált csirkebőr fogyasztását, mára ez a tévhit már megdőlt. A csirke bőre ugyanis nagyrészt egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért még arra is képes, hogy csökkentse a koleszterinszintet, és a vérnyomást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot