kulcsár edina
Nem csak a kávéd vagy a vacsorád megmelegítésére használhatod a mikrót. Mutatunk 4 remek trükköt, amivel megkönnyítheted az életed, és még idõt is spórolhatsz.
A mikrohullámú sütő rendkívül hasznos találmány.
A húsok feldolgozásához nyilván külön vágódeszkát használsz, elkülönítve a zöldségek, gyümölcsök aprítására valótól. Mégis egy idő után érdemes egy alapos tisztítást végezni, sterilizálni az eszközt. Ehhez először mosd le alaposan folyó vízzel, majd egy félbevágott citrommal jól dörzsöld át. Ez közömbösíti a beleivódott hús szagát. Ezután tedd mikróba. Kapcsolj 1 percre, magas fokozatra. Ezt a műveletet akár havonta elvégezheted. Vágódeszkádat megvédi a szalmonella és E.coli baktériumoktól. Különösen nyáron lehet fertőzésveszélyes az elhanyagolt vágódeszka.
A másik komoly fertőzőgóc a konyhában a mosogatószivacs. Naponta cserélni nem lehet, de tisztán tartani igen. Először is ne hagyd a mosogatótálcában, ahol folyamatosan nedvesség éri, ami a baktériumok melegágya. Rendszeresíts egy rácsos tartót, arra tedd használat után. Így hamarabb és könnyebben kiszárad. Ha kellemetlen a szaga, fertőtlenítsd. Egy kis edénybe tölts citromlevet vagy 20%-os ecetet, és áztasd bele a szivacsot. Ha már szagtalan, tedd a mikróba 1 percre, magas fokozaton. Az eljárást hetente megismételheted.
A barna cukor kanalazhatatlanná vált? Ejts rá pár csepp vizet, és told a mikróba magas fokozaton, 20 másodpercre. Újra kezelhető lesz. A mézet üvegestől, fedő nélkül tedd a mikrohullámú sütőbe, kapcsold közepes állásra, majd – a kristályosodás fokától függően - melegítsd 30-60 másodpercig. Ismét folyós, jól adagolható állagúvá válik.
Imádsz kenyeret sütni, de szeretnél vele hamarabb végezni? Ha van mikród, ez lehetséges! Az élesztős kenyerek készítéséhez ajánlott egyórás kelesztési időt negyedórára csökkentheted a következő eljárással:
1. A megdagasztott tésztát tedd egy nagy tálba, és fedd le folpackkal.
2. Helyezz egy nagy pohár vizet a mikrohullámú sütő hátuljába, majd tedd a tésztát tálastól a sütőbe.
3. Először langyosítsd meg a tésztát: ehhez 3 percre lesz szükséged, alacsony fokozaton.
4. Tarts 3 perc szünetet, hogy a tészta megkelhessen.
5. A további melegítéshez kapcsolj újabb 3 percre, alacsony fokozaton.
6. A befejező 6 perc pihentetés alatt a tészta a kétszeresére fog nőni.