Létrehozva: 2016.02.18.

Szódabikarbóna vagy sütőpor? Most kiderül, hogy melyik a jobb!

Számtalan receptben olvashatod, hogy sütõpor helyett szódabikarbóna szerepel a hozzávalók között. De vajon mi indokolja a cserét? És tényleg jobb, ha a szódabikarbónát használod?

A sütőport és a szódabikarbónát is a sütemények textúrájának javítására használjuk, azonban mégsem minden esetben cserélhetjük fel a kettőt. Bár a két por hasonlóan működik, felcserélésük általában nem okoz problémát, azonban érdemes tudnod a köztük lévő különbséget!

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, ami csak savas közegben képes kifejteni hatását, míg a sütőpor szódabikarbónát és egyéb savas anyagot is tartalmaz!

A szódabikarbóna savas környezetben széndioxidot termel, ez a gáz felemeli, meglazítja a sütemények tésztáját. Azonban ahhoz, hogy a szódabikarbóna ki tudja fejteni hatását, savas hozzávalóra is szükséged van!

Ha a sütemény tésztája nem tartalmaz savas hozzávalót, ami aktiválja, akkor a szódabikarbóna elveszti hatékonyságát. Ilyen savas összetevők lehetnek a joghurt, vajkrém, sajtkrém, méz, cukrozatlan kakaópor, barna cukor.

Ugyan hő hatására is elindul a folyamat, azonban savas összetevők nélkül rossz, fémes ízű lehet a desszerted!

Ezzel szemben a sütőpor bármilyen közegben ki tudja fejteni áldásos hatását, mivel összetevőihez csak folyadékra van szükség, hogy a kívánt reakció elinduljon a tésztában!  A savas, szódabikarbónás keverékkel dupla hatást érsz el, mivel a sav és a lúg nedvesedés hatására reakcióba lép, és még a hőhatás is hozzájárul, hogy desszerted tökéletes legyen.

A sütőpor a dupla hatása miatt, sokkal hatékonyabb mint a szódabikarbóna!

 

Felbontás után mindkét por veszíthet minőségéből. Szavatosságukat egyszerű kísérlettel ellenőrizheted:

  • Szódabikarbóna: egy csipet szódabikarbónára tegyél pár csepp ecetet. Ha habzik, használd bátran, nem vesztett a szavatosságából.
  • Sütőpor: kis sütőporra csepegtess pár csepp vizet. Ha reakcióba lép és habzik, akkor tökéletes a minősége!
  • Ha nem indul el a kívánt reakció, akkor már a süteményedben sem fog, dobd inkább a kukába!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Világcég segíthet BL-álmokban, így alakulhat a Fradi kerete

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    borsonline.hu

    „Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

    mandiner.hu

    Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

    ripost.hu

    Három csillagjegy, akikre még áprilisban rátalál a nagy szerelem

    magyarnemzet.hu

    Hózápor a Mátrában, a Bükkben mínusz 13 fokot mértek + fotók

    origo.hu

    Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

    mindmegette.hu

    5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

    OTTHONKA

    Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

    OTTHONKA

    Így választhatsz jó zöldségpalántákat

    OTTHONKA

    Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket