tóth gabi
Megdöbbentõ kutatási eredmények kerültek nyilvánosságra a burgonyával kapcsolatban, jobb, ha te is betartod a tárolási és fõzési szabályokat!
Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye szerint
"... amikor a burgonyát betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később, sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy, a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület..."
fogalmaz a hivatal.
Utánajártunk, hogy mi is az az akrilamid. Ezt a vegyületet alapvetően az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják. De természetes módon is előállítható, mégpedig magas szénhidráttartalmú ételek 120-150 fokra történő hevítése folyamán.(NÉBIH információ).
Ugyanezért érdemes kerülni a chipset is.
Mivel a burgonya hazánkban az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nem tudjuk kizárni az étrendünkből, ezért ezeket a szabályokat érdemes betartani: