tóth gabi
Szereted a sajtot, de néha rád tör a bûntudat, ha túl sokat eszel belõle? Nem érdemes bánkódnod, egy új kutatás szerint ugyanis a sajt jót tesz az egészségnek, például a szívnek is.
Az amerikai Penn State University kutatói a sajtevésnek a szívre és az érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy a tejtermékek, és legfőképpen a sajt, jó hatással van a szívre. A tejfehérjék és a tejzsír ugyanis serkenti a vérkeringést.
Ez azonban nem minden: a kutatók azt is tudni akarták, hogy vajon a sajt sótartalma nem írja-e felül a tejtermék jó hatását. A vizsgálat során önkéntesek egyik csoportját arra kérték, hogy egyenek sajtot, míg a másik csoport szójasajtot és sós perecet kapott, mégpedig úgy, hogy mindkét csoport ugyanannyi sót vett magához. Az eredmény? A sajtevők vérnyomásértékei sokkal jobbak lettek, mint a szójasajtot és perecet fogyasztóknak. Vagyis elő a sajttállal, méghozzá lelkiismeret-furdalás nélkül.