tóth gabi
Szereted rántva és levesnek, esetleg rakottasnak. Na de a karfiol ennél sokkal többet tud! Kis fantáziával csúcsvacsorát készíthetsz belõle akkor is, amikor fölösleges kilóidtól szabadulnál!
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához! Persze nem csak diéta idején érdemes karfiolt enni, mivel nagyon finom! Aki érti a titkát, varázsolhat karfiolból! Mi most vadonatúj recepteket mutatunk!
Körettel, például párolt rizzsel önálló fogás lehet. De kerti parikon is bevetheted, imádják mártogatni az éhes vendégek!
Így készítsd:
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben néhány perc alatt főzd félkészre. Szűrd le, turmixold össze, de ne simára, maradjon enyhén darabos a karfiol. Üss a morzsalékra 1 tojást, adj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jó legyen az állaga, mehet be 1 tk. mustár, só, bors és finomra vágott petrezselyem. Formázz pogácsákat a masszából, süsd ki olajon. Fokhagymás tejföllel isteni! Hasonlóan finom a cukkinifasírt is. Ismered?
Karfiol curry
Lenyűgözően újszerű! Nem is gondolnád, hogy ez az ízvilág a karfiolé is lehet! Készítsd el vacsorára és söpörd be a dicséreteket!
Hozzávalók:
1 fej karfiol, 1 vöröshagyma, 1 marék zsenge hüvelyes borsó
1-2 db chili paprika vagy 1 tk. Erős Pista, ½ tk. kurkuma, ½ tk. curry, 3 cikk fokhagyma, 3 cm friss gyömbér reszelve, 1 konzerves kókusztej, 1 marék friss korianderlevél, olaj, só, bors
Így készül:
Kevés olajon pirítsd le a finomra vágott hagymát, add hozzá a reszelt gyömbért, illetve a zúzott fokhagymát és forgasd bele a kisebb rózsákra szedett karfiolt, majd a fűszereket. Ízlés szerint sózd. Kevés vizet hozzáadva, fedő alatt párold, majd add hozzá a kókusztejet, s ha újra felforrt, mehet bele a cukorborsó és már kész is! Friss korianderlevelekkel, főtt rizzsel tálald.
Tipp: Használj hozzá Update1 rizsszemtésztát, úgy szinte ki is zárod a szénhidrátot ebből a szuper fogásból!
Imádni való ez a recept! Tökéletesen beilleszthető MINDEN diétába! Nincs benne liszt, így egyenesen megváltás a pizzáért rajongó gluténérzékenyek számára!
Így készítsd:
A pizza tésztáját a karfiol adja. Nem ördöngösség elkészíteni, a lépéseket megtalálod itt! Miután belesimítottad a tepsibe a tésztádat, ugyanúgy megpakolhatod, mint bármilyen más pizzát. Képünk a gombás-spenótos-paradicsomos változatot mutatja, és nem titok, hogy nagyon finomra sikerült!
A szépen tálalt ebéd ékköve lehet ez a köret, mely azonnal magára vonja a figyelmet az asztal közepén. Csodálatosan illatos, naná! A zöldfűszer és a fokhagyma megteszi a hatását!
Próbálj minél kisebb fejű karfiolokat vásárolni. Ha nagy a család, akár 4-et is vehetsz.
Így készítsd:
Jó nagy fazékban forralj sós vizet, de csak akkor tedd bele az egészben hagyott karfiolt, amikor már lobog a víz. Míg fő a karfiol (max. 10 perc), dobd össze a provance-i fűszerolajat. Forrósíts fel kb. 1/2 dl olívát, dobj rá 5 cikk fokhagymát szeletekre vágva, 1 percig pirítsd, majd forgass bele 1 marék finomra vágott vegyes zöldfűszert (kakukkfű, rozmaring, majoránna, vagy ami akad) és 1/2 tk. sót. A félig főtt karfiolt szűrd le, tedd tepsibe, locsold be a fűszerolajjal. Már mehet is az előmelegített sütőbe, 10-15 perc és csodálatos aranyszínűre sül.
Könnyű indítása lehet egy kellemes nyári vacsorának. Nem kell hozzá alapé, így a friss zöldség íze igazán érvényesül!
Hozzávalók: karfiol, tejszín, só, bors
Így készítsd:
A rózsáira szedett karfiolt tedd fel főni, de épp csak annyi vízben, hogy ellepje. Érdemes jó sokáig, akár 20-25 percig főzni, hogy a karfiol vajpuha legyen. Közben sóval, borssal ízesítsd. Amikor úgy érzed, hogy jó, botmixerrel pürésítsd a levest. Legalább 2 percen át, nagyon alaposan. Még akkor is turmixold egy kicsit, amikor úgy látod, teljesen sima, krémes állagú - így lesz ugyanis tökéletes. Végül önts hozzá legalább 2 dl tejszínt, és forrald fel. Még egyszer ellenőrizd az ízeket és már tálalhatod is! Újhagyma- vagy snidlingkarikákkal kínáld.
Ha valami extrán ütős karfiolreceptre vágysz, ne keress tovább! Ilyet még nem ettél! Abbahagyhatatlan!
Hozzávalók: 1 bögre karfiolmorzsalék, 1 bögre széles csíkokra reszelt parmezán, 1/2 tk. bazsalikom, 1/2 tk. kapor, 1/2 tk. snidling, 2 cikk reszelt fokhagyma, bors
Így készítsd:
Az összes hozzávalót öntsd tálba, jól forgasd össze, majd egy tepsire kanalazz a keverékből, legalább 4- centit hagyva a halmocskák között. Mehet is a tepsi a 180 fokra előmelegített sütőbe. Hő katására a parmezán olvadni kezd és szépen összesül a többi tartozékkal. Akkor jó, ha pirosra sül a teteje, de az alja még nem égett. Brutálisan finom!
Tény, hogy ebben a receptben semmi különleges nincs, de mivel nagyon finom, ezért helyet kapott összeállításunkban.
Hozzávalók: karfiol, 3 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 ek. Update1 Norbi liszt, só, bors, esetleg reszelt sajt
A karfiolt szedd nagyobb rózsákra, sós vízben tedd fel főni, forrás után max. 5 percig főzd.
Közben készíts besamelt. Vajon futtasd meg a lisztet, engedd fel tejszínnel, majd húzd le a tűzről. Ha túlsűrűsödött, kevés tejjel hígítsd. Keverd bele a 2 tojássárgát, sóval, borssal ízesítsd.
A karfiolt szűrd le, majd rakd egy sütőtálba, szorosan egymás mellé helyezve a darabokat.
Öntsd nyakon a karfiolt a besamellel, majd mehet is a tál az előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt csodálatosra sül!
Ettől az igazi karfiolkülönlegességtől biztos leesik az állad! Kivételes forma, kivételes ízkombináció, elképesztő élménykaja!
Hozzávalók: karfiol, nyers hal (pl. lazac), uborka, avokádó, nori, azaz algalap (ebbe kell tekerni a sushit) és a szokásos ízesítők: savanyú gyömbér, szójaszósz, wasabi
Így készítsd:
Zöldségaprítóban készíts karfiolrizst (morzsalékot) a karfiolból. Ezt a karfiolmorzsalékot 1, de tényleg csak 1 percre dobd forró vízbe, majd szűrd le.
Terítsd szét a nori lapot egy konyharuhán, kicsit nedvesítsd be. Simítsd rá a karfiolrizst úgy, hogy a széleken szabadon hagysz 2-2 centit. A tölteléket középen egy sávban helyezd el, majd a nori lapot szorosan csavard fel. Hagyd így pihenni hűtőben a karfiolsushit, közvetlenül fogyasztás előtt vágd fel, gyömbérrel, szójaszósszal, wasabival kínáld!