Létrehozva: 2016.10.09.

Még az orvosok is meglepődtek: így hat az egészségre az erőspaprika

Gondoltad volna, hogy a csípõs paprika fogyasztása ellenállóvá tesz és tovább fogsz élni? Kínai kutatók most bebizonyították.

A British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint kínai orvosok és gasztroenterológusok bebizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente egyszer-kétszer csípős paprikát fogyasztanak, tovább élnek.

A kutatásban részt vett félmillió ember megfigyelése bebizonyította, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztanak csípős fűszereket, chili paprikát, kisebb az esélye a szív- és légúti betegségeknek és elkerülik a rák kialakulásának kockázatát is.

2004 és 2008 között több mint félmillió egészséges, 30 és 79 év közötti felnőttet vizsgáltak Kína tíz országrészéből. Első körben azt kérdezték tőlük, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak csípős ételt?

A második szakaszban azokat a felnőtteket vizsgálták, akik hetente egyszer vagy kétszer csípőset ettek. A vizsgálat kérdései arra is kitértek, honnan származik a paprika, amit fogyasztanak? Friss vagy szárított csípős paprikát használnak-e étkezéshez és hogy a chiliszószt vagy a csípős olajakat kedvelik-e inkább?

2013-ig kísérték figyelemmel a kiválasztottak egészségi állapotát. Akadtak ezen időszak alatt természetesen olyanok is, akik elhaláloztak. A kutatók megállapították, hogy azok közül, akik hetente egyszer vagy annál is kevesebbszer ettek csípőset, jóval többen haltak meg, mint akik szinte minden nap fogyasztottak csípős fogásokat. 

Szerintük ennek az lehet az oka, hogy azok az emberek, akik a csípőset szeretik, más élelmiszereket fogyasztanak, máshogy főznek és máshogy élnek, mint azok, akik nem szeretik ezt az ízvilágot.

Hetente egyszer-kétszer érdemes csípős paprikát fogyasztani 

A csilipaprikában található kapszaicin, amitől a paprikát csípősnek érezzük, gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatású. A csípős fűszerek bizonyíthatóan csíraölőként hatnak és pozitív hatással vannak a bélflórára is.

Nem beszélve arról, hogy ha frissen fogyasztjuk a paprikát, akkor a benne található A, C és K vitaminhoz is hozzájuttatjuk szervezetünket - vallják a kutatók.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világcég segíthet BL-álmokban, így alakulhat a Fradi kerete

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

mandiner.hu

Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet