Létrehozva: 2016.07.18.

Egész életedben rosszul használtad a sót! Elmondjuk azt is, hogy miért

Te is ugyanúgy sózod a különbözõ húsokat? Ne tedd! Sütés elõtt mindegyik más-más bánásmódot igényel.

Levesekhez, főzelékekhez a durva szemű só is megfelel, a halat és a húst inkább finom szemű sóval ízesítsd. Máshogy kell azonban sóznod a sertéshúst, másképp a marhát, a csirkét és persze a halakat.

1. A sertéshúst ne sózd be előre!

Ha egész éjszakán át sóban áll, kiszárad.  A karajt és a combot legjobb közvetlenül sütés előtt besózni.

2. Marhasteak esetében 75 perc sózási idővel számolj!

A hús felszínén 10-15 perc elteltével víz jelenik meg, mert a só a hús természetes levét felszínre "húzza".  A sózási idő leteltével mosd le a húst, majd alaposan töröld le. Ezután süsd ki!  Ha nem akarod, hogy a húst sós-vizes lé vonja be, akkor kevés olajjal keverd össze először a sót, majd ezzel az olajjal kend meg a marhahúst.

3. Darált hús: fontos a sorrend!

Csak a már ledarált húst sózd! Még jobb lesz, ha a gyengén besózott húst 24 órán át pihenteted, és csak azután darálod le.

4. Csirkehús: ezt tudtad?

Magas víztartalma miatt érdemes különösen precízen eljárnod.  Ahhoz, hogy igazán omlós legyen a husi, sütés előtt legkevesebb 6 órával dörgöld át sóval a feldarabolt csirkét. Ha csak vastagabb húsokat (comb, mell) teszel a tepsibe, akár 24 órával előbb is sózhatsz. Ha egészben sütöd a csirkét, 48 órával korábban is besózhatod.

5. Mi a helyzet a halakkal?

A halakat közvetlenül a párolás, sütés előtt kell megsózni kívül és belül, aztán rögtön serpenyőbe vagy grillrácsra kerülhetnek.

6. A bárány: hagyd állni a sóban! 

A bárány olykor túl karakteres illatanyagait tompítja, finomítja a sóban való pácolás, így érdemes elkészítés előtt akár két nappal korábban lesóznod a húst. Még eredményesebb lehetsz, ha rozmaringgal egészíted ki a sókezelést: a sózott, friss rozmaringgal fűszerezett bárány húsa sokkal finomabb, aromái kiegyensúlyozottabbak, gazdagabbak és teltebbek lesznek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál