kulcsár edina
Kóstoltál már töltött kalamarit? No és moussakát? Jöhet egy olajbogyós-fetás sali? Görögországnak nemcsak a mûemlékeivel és a tengerpartjával érdemes megismerkedni... Éljen az isteni görög konyha!
Ha Görögországba terveznél nyaralást, a legjobb választás Toló városa, mely a hatalmas Peloponnészoszi-félsziget ékköve még mindig. Hangulata isteni, ráadásul innen könnyen bejárhatod autóval a legfontosabb történelmi helyeket, így Athént, a Korinthoszi-csatornát, Nafplióban a Palamidi erődöt, vagy akár Mükénét is.
És ami a boldog nyaraláshoz nagyon fontos:
a görög tengerparton eszedbe se jusson diétázni!
A kulináris gyönyörökre vágyó nyaraló számára kora este érkezik el a nap csúcsa! Ha épp Tolóba vetett jó sorsod, irány a városka egyetlen főutcája! Könnyű lesz megtalálni, párhuzamosan fut a tengerparttal. És itt számtalan vendéglő, taverna és üzlet várja, hogy betévedj és vásárolj a portékájukból.
Hangulatos pici éttermek özönét találod, de a Maria’s Restaurantot semmiképp se hagyd ki! Eredeti görög konyhát visznek immár huszonöt éve, és szerencsére nem újítottak a recepteken.
Valami fantasztikusan készítik a tzatzikit, amihez helyi sűrű joghurtot használnak, apróra vágott uborkát, fokhagymát, olívát tesznek bele. A tenger gyümölcseit itt megfizethető áron kóstolhatod végig!
Íme, a fantasztikus recept:
Hozzávalók
1 kg tintahal
1,5 pohár hosszú szemű rizs
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 marék friss spenótlevél
3 evőkanálnyi friss mentalevél
1 cs. friss petrezselyem
1 kk. kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
A töltött tintahalak tetejére: kevés paradicsomlé, citrom, reszelt sajt
Így készítsd
A finomra vágott vöröshagymát pirítsd le az olíván, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
Fél percig hagyd együtt dinsztelődni, forgasd a hagymás alapba a rizst és öntsd fel 3 pohár vízzel. Rögtön tedd bele az apró kockákra vágott paradicsomokat is, sózd, borsozd.
Amikor felforr, vedd vissza a lángot, fedd le az edényt, és főzd addig, amíg a rizs puha nem lesz. Ez kb. 14-16 perc.
Húzd le az edényt a lángról, és keverd a rizshez a spenótot, 1 kk. kakukkfüvet, a finomra vágott petrezselymet és a mentát. Hagyd kihűlni.
A tintahalakat töltsd meg az elkészített fűszeres rizzsel, mindegyik végét tűzd meg egy fogpiszkálóval.
A tintahalakat sorakoztasd beolajozott tepsibe, majd mindegyiket locsold meg egy kis olajjal és ½ pohár paradicsomlével. Sózd, borsozd.
175 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt lesz kész.