kulcsár edina
Imádod a koviubit, de valahogy sosem sikerül tökéletesre? Mutatjuk az aranyszabályt! Ha követed a leírást, soha többé nem rontod el!
Imádod a kovászos uborkát, de nincs bátorságod nekiállni? Való igaz, hogy könnyű elrontani ezt az egyszerűnek tűnő nyári savanyúságot, de ha néhány apróságra odafigyelsz, tökéletesen roppanós, kellemesen savanyú, SZUPER koviubid lesz! Tényleg megéri házilag elkészíteni,
a piacon árult koviubi árának negyedéből kihozod és sokkal finomabb lesz. Összeállításához csupán 20 perc kell!
HOZZÁVALÓK:
1 db 5 literes befőző üveg
2 kg fürtös uborka (10-15 cm hosszú)
2 cs zsenge kapor
2-2,5 l víz
2 nagy ek. só
kb. 30 dkg kenyér
ELÕKÉSZÍTÉS
Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.
Az uborkát alaposan mosd meg. A végeit vágd le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd "dolgozhasson". Éppen emiatt az uborkát hosszában is be kell metszeni, így középtájon is át tudja járni a kovászos lé.
Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot. Öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.
Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Ha kicsit megbillented az üveget, könnyen menni fog. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor.
Mire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.
Az sem mindegy, miylen kenyérrel indítod be az erjedési folyamatot. Legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból. Száraz kenyeret is használhatsz erre a célra. Az amerikai-típusú mesterségesen fölfújt szendvicskenyerek viszont rossz irányba vihetik az erjedést, könnyen előfordulhat, hogy megpuhul, sőt megbüdösödik, "elfolyik" az uborka. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.
A teli uborkásüveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik, és megpuhul.
A kovászolódó uborkát tartsd letakarva. Azért sem szabad túltömni az üveg száját kenyérrel, mert a dagadó kenyér, illetve a forró alaplé megemelheti tányért. Noha a kovászosuborka készítéshez kell a meleg, tűző napra állítani az üveget nem jó ötlet! Annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Helyüket ilyenkor más mikroorganizmusok veszik át, és rossz irányba viszik az erjedést. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik.
Ha minden pontot betartasz, időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeld le a kenyérréteget, az uborkát tedd kisebb üvegekbe, szűrd rá a levét, mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!
Hallottál már arról, hogy kenyér helyett akár krumplival is beindíthatod az erjedést?
Tudtad, hogy a kovászos uborka az egyik legjobb diétás étel? De bármennyire imádod, folyton koviubit enni nem lehet. Szerencsére rengeteg más fogyókúrás nasi létezik!