Létrehozva: 2024.03.18.

Folyton beesik a piskótád teteje? Ez lehet a baj

Nehéz megtanulni jó piskótát sütni, de a tudás aztán egy életre szól! Ha még az út elején jársz, mutatunk néhány tippet, mire figyelj, hogy tökéletes legyen.

Ha most tanulod a piskótakészítést, a legnagyobb titok, hogy a sokadik elrontott tészta után se szabad feladni! Érdemes megkérdezni bármelyik rutinosabb háziasszonyt, és kiderül, a többségnek szintén nem sikerült elsőre. Ez nem véletlen, a piskóta nagyon kényes tészta, elég egy kis hiba, és máris összeesik. Ezért van az, hogy mindenki egy bevált, kikísérletezett recep alapján süti. Ehhez adnánk egy kis segítséget; ha betartod ezeket a lépéseket, tökéletes, könnyű és magas piskótád lehet.

Tired,Housewife,Baking,Until,Late,Making,A,Cake,.,Yummy
Bosszantó, ha összeesik a piskóta, de nem szabad feladni! Fotó: Nicoleta Ionescu /  Shutterstock

1. Sokáig várattad

Amint összeállítottad a tésztát, máris be kell dugni az előmelegített sütőbe, ugyanis a frissen kikevert tésztából gyorsan kiszáll a levegő, eltűnnek a buborékok, így nem lesz magas a süteményed.

2. Nyitogattad a sütőajtót

Leggyakrabban azért lapul ki még az a piskóta is, amelyik hatalmasra dagadt a sütőben, mert kinyitod a sütőajtót idő előtt. Kukucskálni csakis az üvegen keresztül szabad! Ugyanis a beáramló hűvösebb levegő hatására a piskóta összeeshet, így az első 20 percben nem szabad kinyitni az ajtót.

3. Túl kemény volt a hab

A habverésen az egész piskóta-projekt elbukhat, és nemcsak azon, ha túl folyós, hanem azon is, ha túl keményre verted. A tojáshabban lévő buborékok ilyenkor túl feszesek, könnyen kipukkannak a magas hőmérséklet hatására – és a piskóta máris lelapul.

4. Sütőpor volt a tésztában

Sokan tesznek bele, pedig a jól kikevert piskótába felesleges, hiszen a tojáshabban lévő buborékok adják a tészta légiességét, könnyedségét, és ezek miatt emelkedik fel. Ebbe a rendszerbe zavar bele a sütőpor, aminek hatására túl gyorsan emelkedik a tészta, és kidurrannak a légbuborékok.

Piskóta recept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek finomliszt
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből verj kemény habot, a sárgáját keverd ki a cukor felével. Amikor majdnem teljesen kemény a tojáshab, add hozzá a többi cukrot, és addig verd, míg megáll a habverőn.
  • A habhoz óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a felvert tojássárgáját. Utána jöhet a víz és a liszt, úgy, hogy először szitálj bele három evőkanál lisztet, majd adagolj hozzá ugyanennyi vizet, és óvatosan keverd össze. Ugyanígy add hozzá a maradék lisztet és vizet, majd keverd homogénné a tésztát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre.

 

 

origo.hu

Ezt mondta a Fradi edzője a drámai kupadöntő után

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

borsonline.hu

Drámai fotókon a Robert Fico ellen elkövetett merénylet - galéria

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

vg.hu

Robert Fico elleni merénylet: az egyik legjobb magyar testőr szerint ez történhet most Szlovákiában

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

ripost.hu

VV Virág segítséget kér a követőitől: „Ennél gázabbul nem is lehetne..."

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak