Létrehozva: 2024.03.11.

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

Ha egy finom sütire vágysz, készítsd almás pitét! Olcsó, hamar kész van, és mindenki szereti. Mutatunk egy trükköt, amitől tökéletes lesz a tésztája!

Mindenki nagyija készített almás pitét, sokaknak van gyerekkorából emléke arról, hogy várják, hogy kész legyen az illatos süti. Valahogy azonban ha az ember maga készíti, mégse lesz olyan tökéletes, és ez nemcsak a nosztalgia miatt van: hanem azért is, mert van egy hozzávaló, amit mi már nem, de nagyanyáink még rendszeresen használtak a süteményekbe. Ez pedig nem más, mint a disznózsír. Az ízén egyáltalán nem lehet érezni, de a tészta állagán igen, hiszen a zsírtól sokkal omlósabb lesz, mint margarinnal. Ha kipróbálod ezt a receptet, biztos, hogy hamar visszatérnek a gyerekkori emlékek a nagyi almás pitéjéről!

Homemade,Organic,Apple,Pie,Dessert,Ready,To,Eat
Az omlós almás pite titka a disznózsír. Fotó: Brent Hofacker /  Shutterstock

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csom. sütőpor
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek darált dió
  • 1 tk fahéj
  • 1 csom. vaníliás cukor

Elkészítés: 

  • Egy tálban keverd össze az átszitált liszttel a sütőport, add hozzá a zsírt, és morzsold el benne. Mehet bele a tojás, a cukor és a tejföl; utóbbit kis adagokban add hozzá, míg rugalmas nem lesz a tészta. 
  • Szedd a kigyúrt tésztát két részre, formázz kis cipókat, és tedd be őket a hűtőbe egy órára.
  • Közben az almákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd keverd össze a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal. 
  • Vedd ki a tésztákat a hűtőből, az egyik cipót lisztezett felületen nyújtsd akkorára, hogy elférjen a tepsiben vagy a sütőformában. Szórd rá a darált diót, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almát. A cipó másik felét is nyújtsd ki, majd tedd az egésznek a tetejére. Szurkáld ki villával, hogy távozni tudjanak a gőzök, majd kend be a süti tetejét egy felvert tojássárgájával. 
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 40 percig.

 

origo.hu

Távozik a Bundesligából a magyar válogatott sztárjátékos

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

borsonline.hu

„Már nem vagyunk együtt” – újabb sztárpár jelentette be a szakítását

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 818. napja – Zelenszkij szerint itt az ideje a nyugati légierő bevetésének

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

vg.hu

Ha nem hiszi el, hogy valóban tönkretette a német és a magyar gazdaságot az orosz-ukrán háború, csak ezt az egy ábrát nézze meg

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Csúcson és a mélyben, Szoboszlai Dominik eltűnt a végére Liverpoolban

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Megújult a tojásrántotta, ilyen finomat még nem ettél!

FAZÉK

Tarol a hűtős lángos, ilyen finomat rég ettél!

FAZÉK

Lógasd fel a csirkecombot, elkészül a ropogós krumpli is

FAZÉK

Így készül a labdabukta, főnyeremény ez a süti, ha sok a gyerek