TESTFACTOR

Õrülten edzel, mégsem fogysz? Vess véget a rémálomnak!

Hihetetlen, de ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnád! Megnyugtatunk, nem a te testedben van hiba. Ideje végre tisztázni, mi történik, ha rendszeresen mozogsz.

A probléma elképesztően egyszerű: túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a sportnak. Ami persze az izmos, formás alak eléréséhez valóban elengedhetetlen, de ha a táplálkozásodra nem figyelsz, tönkreteszed  azt az eredményt, amit a sporttal elérnél.

Te tudod, hogy a táplálkozás illetve a sport milyen arányban járul hozzá a zsírpárnák eltüntetéséhez?

Megdöbbentő, 70-30%! És ebből a 70 az evés, a 30 pedig a testmozgás. Ennek fényében azért sok minden másként csinálnál, igaz?

A helyes táplálkozás kialakítása

Szem előtt kell tartanod a helyes arányokat. Ha ugyanis a táplálékbevitel szentháromságában- fehérje, zsír, szénhidrát - az arányok felborulnak, mindennek lőttek.

Amikor sportolsz, az étvágyad is megnő 

Ekkor kell nagyon résen lenned. Egy durva, egyórás edzéssel, ha nagyon jó indulatúak vagyunk, körülbelül 700 kalóriát égetsz el. Egy 5 perces pizzavacsorával pont a dupláját tudod megenni.

A legfontosabb tehát, hogy tisztában legyél a saját teljesítményeddel és ne csapd be magad.

A nagy sportcsapda

Ha azt hiszed, hogy edzés előtt bátran ehetsz, mondván, hogy úgyis lemozgod, nagy hibát követsz el. Nem fogod! A tested nem feltétlen onnan mozgósítja az energiát, amit legutoljára kapott.

Egész nap koplaltam csapda

Az egyik legbiztosabb módja a plusz kilóknak. Egész nap nulla, csak az idegbaj meg a szaladgálás, és azt hiszed, este büntetlenül ehetsz bármit? Hatalmas tévedés.

Mit tehetsz, hogy ne legyél az edzés „áldozata”?

Tedd a fejedben helyre a dolgokat. Járj rendszeresen sportolni, de tudd, hogy ez inkább formáz, az izmosodás miatt fontos! Fogyni attól fogsz, ha helyesen táplálkozol.

Ha megveszel egy-két tiltott falatért

Inkább edzés után, mint előtt edd meg őket. A szervezeted akkor dolgozik a legjobban, így ha eléggé felpörgetted magad, valóban belefér némi bűnözés. De nem korlátlanul és nem bármi, ezt tudnod kell!

Étkezésed alappillére a fehérje legyen

Ha többet edzel, akkor extra bevitelre is szükséged van. Edzés előtt és utána is fogyassz fehérjét. A gyors és egyszerű megoldás, nyilván a fehérjeturmix, de remek húsételeket is készíthetsz magadnak.

Tudjuk, hogy nagyon keményen nyomod, de nem vagy élsportoló!

Ha valóban fogyni szeretnél, nincs szükséged keményítős, cukros vackokra sem edzés előtt sem utána. Felejtsd el a csokit sport közben, de még a szőlőcukrot is.

Felejtsd el ezeket: energiaszelet, müzliszelet, zabszelet…

Nem tűnnek úgy, de tele vannak cukorral, zsírral és mindenféle vacak adalékanyaggal. Ha bármikor értük nyúlsz, tudnod kell! Ezek nem táplálék kiegészítők, vagy sport ételek, ezek desszertek! Ennek tükrében edd őket.

Az idő nem ellenséged

Ha csak esti sportolásra jut időd, semmi baj. Bátran ehetsz utána is. A fontos most is, hogy mit. Minőségi fehérje és zöldség. Ha már nem a fogyás a cél, csak súlytartó vagy, ilyenkor még este is belefér némi keményítő, de csak gluténmentes természetesen. Válassz köretnek barna rizst, vagy édesburgonyát és ha biztosra akarsz menni, elég lesz a normál adag fele is.

 

És ezeket olvastad már?