TESTFACTOR

Orvosi figyelmeztetés: erre kell figyelned, ha melegben futsz

A nyár kiváló időszak az edzésre: remek az idő, hosszabbak a nappalok, és még az edzés utáni ásványvíz is jobban esik. De vigyázz, ha a melegben futsz, azzal a szívedet és az egész szervezetedet megterhelheted! Megmutatjuk, mire figyelj, hogy ne essen bajod.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Figyelj a testedre!

Nagyon fontos, hogy idejében felismerd a felhevülés tüneteit. Sokan egyszerűen vállat vonnak a futás közben fellépő fejfájásra, gyengeségre, pedig nem szabad. A fejfájás, a szédülés, az émelygés, a gyengeség ugyanis a túlhevülés jelei is lehetnek. Még súlyosabb a helyzet, ha bizonytalanná válsz, vagy elsötétül előtted a világ, ezek a tünetek ugyanis hősokkra utalnak. Ha ezt tapasztalod, azonnal hívj orvosi segítséget! De a legkisebb hőkimerülésnél is minél hamarabb igyekezz az árnyékba, vagy légkondicionált helyre kerülni,

amit csak lehet vegyél le magadról, feküdj le felpolcolt lábbal, igyál, és várj legalább egy napot, mielőtt újra sportolni kezdenél.

Fuss társaságban!

Ha valakivel együtt futsz, az nemcsak azért jó, mert van kihez szólnod edzés közben, hanem azért is, mert kéznél van a segítség, ha valamelyikőtök esetleg rosszul lenne. Ráadásul, ha a másik akkor is tovább akar futni, amikor már nem kellene, kicsit vissza is foghatjátok egymást.

Hidratálj!

A melegben különösen fontos, hogy pótold az elvesztett vizet. Az általános szabály szerint minden fél kilóra, ami edzés közben lemegy a súlyodból, fél liter vizet igyál meg. Persze ezt nem kell egyszerre, edzés után ledöntened – sokkal jobb, ha nem vársz addig, amíg szomjas leszel, és folyamatosan kortyolgatsz. A vizeleted színét is figyelheted: ha világossárga, akkor minden rendben van, ha viszont sötétebb, akkor többet kellene innod.

Időzíts jól!

Ne az ebédidőben fuss, amikor a legnagyobb a meleg, inkább sportolj kora reggel, vagy estefelé. Mivel a nappalok hosszabbak ilyenkor, még amiatt sem kell aggódnod, hogy rád esteledik. Ha viszont csakis a legmelegebb órákban lenne időd, az is megoldás, ha a légkondicionált edzőterem kényelmét választod.

Öltözz megfelelően!

A melegben még fontosabb, hogy olyan ruha legyen rajtad, amelyben a bőröd képes szellőzni, és amely elvezeti róla a nedvességet. Plusz pont, ha az UV-sugárzástól is véd, de a fényvédő krémet azért ne feledd!

Egyél rendesen!

Edzés előtt kerüld a nagyobb zsír- és fehérjetartalmú élelmiszereket, mivel ezeket nehéz megemészteni, és fel is hevítik a szervezetet. Válassz inkább nagy víztartalmú élelmiszereket, például gyümölcsöt vagy salátát. A nehezebb ételeket tedd el edzés utánra.

címkék:
És ezeket olvastad már?