Létrehozva: 2016.04.16.

Kezdő futók 5 leggyakoribb hibája: vigyázz, ezeket ne kövesd el!

A futás olyan sport, amihez a kitartásodon kívül nincs is szükséged másra, csak egy jó futócipõre. Azonban balesetveszélyes is lehet, ha nem figyelsz oda eléggé! Jó ha tudod, hogy milyen hibákat ne kövess el, amikor nekiállsz! Segítünk!

Szerző Keleti Anita

A futás az egyik legjobb alakformáló sport, mely az állóképességed javítása mellett segít az ideális testsúlyod elérésében, és az egészséged megőrzésében is, sőt fiatalon is tart. A elhatározásodon, kitartásodon kívül csak egy jó futócipő szükséges hozzá. Nemsokára itt a bikiniszezon, ideje rendszeresen mozogni! Ha a futás mellett döntesz, segítünk, hogy ne kövesd a kezdő futók leggyakoribb hibáit.

1. Válassz jó minőségű futócipőt!

Való igaz, hogy a futás a legolcsóbb sport, azonban oda kell figyelni arra, hogy nem mindegy, miben fut az ember. A kényelmetlen, rossz tartású, elhasznált cipő balesetveszélyes lehet, hiszen a futáskor hajlamos vagy rosszul lépni, máshogyan terhelődik a lábad, és ennek bizony könnyen sérülés lehet a következménye. A bokaszalag szakadás sajnos nem vicc! Érdemes tehát egy jó minőségű futócipőbe beruházni, és akár szakember segítségét kérni a választásnál. 400-500 km után nem árt lecserélni az adott cipőt, mert az elhasználódással nő a sérülés esélye is.

2. Fő a fokozatosság!

Ne akarj egyből lefutni 5-10 km-t! Egyrészt így hamar megutálod, másrészt komolyabb sérüléseket is szenvedhetsz! Figyelj oda a fokozatosságra! Ne légy türelmetlen! Először kombináld a sétát a futással, majd hétről hétre növeld a távot. Csatlakozhatsz amatőr futóklubokhoz is, ahol segítenek, vagy nézz ki egy számodra szimpatikus edzéstervet, ma már az interneten rengeteget találsz. Tarts hetente legalább egy pihenőnapot, hogy az izmoknak legyen idejük regenerálódni, így elkerülheted a túlerőltetésből származó sérüléseket.

3. Ügyelj a folyadékbevitelre!

Sokan nem isznak futás közben, mert félnek attól, hogy szúrni fog az oldaluk. Pedig a folyadékpótlás jelentőségét nem szabad alábecsülni. A dehidratáltság károsan hat az egészségedre és a teljesítményedre is. Edzés előtt egy órával 4-6 dl vizet érdemes inni, közben pedig 20 percenként 2 dl folyadékra lenne szüksége a szervezetnek. Futás után se felejts el inni!

4. Mindig melegíts be!

Sajnos sokan kihagyják ezt a fontos lépést, pedig így megnövelik az esetlegesen bekövetkező sérülések veszélyét. Mindenképpen be kell járatni az összes izmodat, nemcsak a lábaidat, akkor is, ha csak kocogni indulsz, mert ilyenkor az egész testedet igénybe veszed.

5. Étkezz megfelelően!

Nagy mértékben kihat a teljesítményedre az is, hogy mit és mikor eszel. Vannak, akik fogyókúra miatt kezdenek el futni, és hajlamosak arra, hogy alig egyenek valamit mellette. Pedig ettől nem érik el hamarabb az áhított súlyt. Ha nincs megfelelő energiabevitel, akkor bizony hamar ki fogsz merülni. Futás előtt egy-másfél órával egyél, lehetőleg könnyű, magas szénhidráttartalmú ételt fogyassz - például banánt vagy energiaszeletet. Ha 90 percnél többet futsz, akkor pótolnod kell az elégetett kalóriát. Erre jók a sportszeletek, sportitalok. Futás után pótold az elveszett energiát, minél hamarabb eszel, annál inkább csökkented az izommerevség esélyét.

Ezeket figyelembe véve állj neki a futásnak! Jó edzést!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző Keleti Anita

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TESTFACTOR

„Azt sem tudtam elviselni, ha lefotóznak” – 33 kiló fogyás után talált magára Adrienn

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!