TESTFACTOR

Ez történik a testeddel, ha 2 hétig lustálkodsz és elhagyod magad

A változás drámai, még a kutatók is megdöbbentek.
  • Szerző: Ripost

Az ülő életmód káros hatásait régóta ismerjük, kezdve az infarktus kockázatával és a diabéteszre való hajlammal, egészen a rákra hajlamosító hatásáig.  Aki rendszeresen sportol, lényegesen csökkenti ezeket a kockázatokat. De mi a helyzet, ha nyaralni vagy nászútra megyünk, vagy betegség miatt nem tudunk edzeni két hétig? Egy kutatócsoport döbbenetes eredményre jutott: megállapították, hogy már ennyi idő alatt is drámai változások mennek végbe a szervezetben.

A vizsgálatot olyan huszonévesekkel végezték el, akik aktív életmódot élnek, és egy nap megtesznek legalább tízezer lépést. Megmérték az izomtömegüket, zsírtömegüket, illetve fittségi szintjüket. Majd megkérték őket, hogy tízezer helyett csak ezerötszáz lépést tegyenek meg naponta.

Az eredmény önmagában nem volt meglepő: mindannyian felszedtek pár kilót, vesztettek az izomtömegükből, nőtt a zsírtömegük - főleg hasi tájékon. Edzettségi szintjük is csökkent, kevesebbet bírtak futni, mint azelőtt, megemelkedett a vércukorszintjük, és romlott az állóképességük. Ami igazán sokkoló volt, az az időtartam rövidsége. A kutatók nem hitték, hogy két hét alatt ilyen drasztikus változások történhetnek. Hogy a szervezetben ilyen gyorsan megindulnak a nem kívánatos folyamatok.

Van-e okod megijedni, ha két hétre le kell állnod az edzéssel, például nyaralás miatt? A kutatók szerint nincs; a szervezet ugyanis újabb két hét alatt újra összeszedi magát, amint megint edzeni kezdesz.

Még ennél is jobb, ha nem várod ki a két hetet, hanem megpróbálod aktívan tölteni a nyaralást. Mindenhol meg lehet találni a sport lehetőségét, legkézenfekvőbb a futás. De célszerű egy gumiszalagot is csomagolni a bőröndbe, így akár a szobádban is tudsz erősíteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?