TESTFACTOR

Ennyit kell sportolni ahhoz, hogy tényleg egészséges maradj

A rendszeres mozgás szó szerint megfiatalít. Eggyel több ok, miért érdemes belefogni az edzésbe!
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen, de a rendszeres mozgás nemcsak fitté varázsol és karcsú alakot ad, de fiatalít is! Amellett, hogy felpörgeti az anyagcserédet, és karban tartja a keringési rendszered is, szó szerint lelassíthatod az öregedést. Legalábbis ezt állítja egy legújabb kutatás, melyben 6000 alany vizsgálata során biológiai bizonyítékokat találtak az edzés fiatalító hatására.

Nem állítanak mást a tudósok, mint hogy az intenzív mozgással felpörgetett pulzus a titok nyitja. Ha heti öt napban napi 30 percig szaporán ver a szíved, a szervezetedben csökkenek az öregedés tünetei.

A több edzés nemcsak csökkenti az idősödés biológiai jeleit, de kevesebb öregedő sejtet eredményez. Minták vizsgálatával megállapították, hogy a szervezet öregedését jelző telomerek  lassabban rövidülnek a rendszeresen sportoló emberek DNS-ében. A telomerek ugyanis a kor előrehaladtával egyre kurtábbak lesznek; ezt a folyamatot lassítja le a mozgás.

A kutatás azt is megállapította, hogy az öregedés lassításához legalább napi 30-40 perc intenzív edzés, például futás szükséges, a hét legalább öt napján. A kevésbé intenzív mozgás sem haszontalan, de az öregedést a keményebb edzésekkel lehet lelassítani.
Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik sokkal fiatalabbnak látszanak, mint a koruk. Most már tudjuk, hogy a rendszeres mozgás segíthet ebben. Ha még nem kezdtél bele az edzésbe, íme egy plusz ok: nemcsak egészséges és karcsú leszel, de fiatalodsz is!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?