TESTFACTOR

Elmúltál 40? Erre az edzésre van szükséged!

Olyan sport sajnos nincsen, amelyik képes visszaforgatni az idő kerekét, ám az öregedéssel járó problémák jó része elkerülhető, ha rendszeresen mozogsz. De vajon melyik edzés a legjobb ebben az életkorban?
  • Szerző: Ripost

Előzd meg a szívbetegségeket: heti 3-4 kardioedzéssel

40 felett sajnos a nőket is egyre jobban veszélyeztetik a szívbetegségek – a kardioedzésekkel, például futással, spinninggel, úszással, aerobikkal, tánccal viszont karban tarthatod a szívedet. A legjobb, ha egy 10-es skálán 8-as erősségűre teszed az edzést, vagyis a lazára vett séták ebben az esetben nem kifizetődőek.

Kerüld el a csontritkulást: heti 1-2 erőteljes edzéssel

Idősebb korban a csontjaid törékenyebbé válhatnak, ezt az erőteljes, kirobbanó edzésekkel kerülheted el. A tánc, az ütővel végzett sportok, a kocogás mind jók a csontjaidnak.

Védd ki az ízületi fájdalmakat: heti 2-3 erősítő edzéssel

Az idő múlásával nő az ízületi gyulladások kockázata, különösen a túlsúlyos, valamint a korábban ízületi sérülést elszenvedettek esetében. A fájdalmakat erősítő edzések segítségével előzheted meg – a gyakorlatokat azonban érdemes edző tanácsát kérve kidolgozni.

Felejtsd el a depressziót: heti egyszeri jógával

Több kutatás szerint a 45 fölötti nők esetében megnő a depresszió kockázata. Bár mindenféle edzés segíthet a feszültség enyhítésében, a legjobb a jóga. Egy vizsgálat szerint a jóga növeli a szervezetben a GABA nevű, hangulatszabályozásban is szerepet játszó ingerületátvivő anyag szintjét, amely általában alacsony a depresszióval és szorongással küzdőknél. Ráadásul a jógagyakorlatok a testet is formálják, és a légzőrendszert is edzik.

Lépj fel a hátfájás ellen: heti háromszor 90 másodperc plankkel

Az idősebb korban gyakori hátfájás ellen is remek gyakorlat a plank, amely alaposan megdolgoztatja a has- és törzsizmokat. A kinyújtott karú verziónál a csuklód legyen a könyököd alatt, a könyököd a vállad alatt, a lábad pedig vállszélességű terpeszben. A köldököd húzd be, a hátad legyen egyenes. Először tartsd ki a pózt 30 másodpercig, majd térdelj le, és pihenj egy keveset, és ismételd meg még kétszer. Ha megerősödsz, szünet nélkül is bírni fogod a 90 másodpercet.

 

És ezeket olvastad már?