TESTFACTOR

Döbbenetes, amit ez a feszes testű rúdtáncosnő művel, nem hiszed el

A életkor nem akadály, mondta az 59 éves Greta Pontarelli és rúdtáncosnak állt. A születésnapján eldöntötte: ezentúl minden idejét a mozgásnak szenteli.
  • Szerző: ripost

Gréta már bőven elmúlt 50 éves, amikor talált egy videót a  YouTube-on,  ami épp a rúdtornáról szólt és annyira megtetszett neki, hogy hamarosan beiratkozott egy mozgásstúdióba.

Az első napra így emlékszik vissza. „Nagyon nehéz volt. Évek óta nem tornáztam, és ez nem olyan, mint a biciklizés, hogy az ember előveszi, és ott folytatja, ahol abbahagyta. Ráadásul a fiatal lányok, akik fantasztikusan mozogtak, úgy néztek rám, mint a csodabogárra. Azt hiszem, a tanár is azt gondolta, hogy nem megyek vissza és feladom az első óra után. Ám engem rabul ejtett a fiatalok lendülete, a jó hangulat és az a fantasztikus rugalmasság, ahogy az egész testük hajladozott. Tehát visszamentem a következő órára, és az azt következőre, és mindent beleadtam. Felépítettem a testemet.”

Gréta első versenye 62 éves korában volt a Los Angelesben rendezett táncbajnokságon, ahol 18 éves táncosokkal versenyzett. Ezen annyira felbátorodott, hogy benevezett az észak-amerikai táncbajnokságra, ahol rögtön második lett. Azóta 5 világbajnoki címet szerzett és járja a világot. A most 67 éves nő a fiataloknak is példa, de a saját korosztályát szeretné rávenni arra, hogy fussanak, sétáljanak, tornázzanak. "Azt akarom, hogy az emberek felismerjék, hogy az életkor nem akadályozhatja meg az álmaikat" - mondta Gréta.

Tény, hogy aktív edzéssel megelőzhető az ízületi, mozgásszervi betegség vagy a nők rémálma, a csontritkulás. Az időskori csontritkulás esetén a csontok sérülékenysége miatt egy viszonylag kis balesetnek, elcsúszásnak, elbotlásnak is súlyos következményei lehetnek. Az osteoporósis a  becslések szerint  mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon  a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható.

 
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?