TESTFACTOR

A legkényelmesebben így fogyhatsz: csak sétálni kell!

A sétáról régóta tudjuk, hogy hatékonyan fogyaszt. Ráadásul semmi sem kell hozzá egy kevés időn kívül, és nem olyan kimerítő, mint a futás, vagy egy kemény aerobik-edzés. Néhány apróságra azért érdemes odafigyelni, hogy tényleg a legtöbbet hozhasd ki belőle!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Válassz változatos útvonalakat!

Ha pár hónapja már minden nap sétálsz egy keveset, igyekezz változtatni a napi rutinon. A séta ugyanis remekül fogyaszt, de ha nem emeled időnként a terhelést, akkor egy idő után megáll a fogyás. Időről időre keress másik útvonalat.

Váltogasd a sebességet!

Ahogy az útvonal, úgy az állandó sebesség is leállítja egy idő után a fogyásodat. Sokkal jobb ötlet, ha időről időre beiktatsz néhány gyorsabb szakaszt a sétádba. Kezdetben elég 2-3 perc, majd emelheted az időtartamot. Még jobb, ha váltogatod a gyorsabb és lassabb szakaszokat.

Erősítsd a hasizmodat!

A gyenge hasizom nemcsak hiúsági kérdés: rossz tartáshoz vezethet, ez pedig azt eredményezi, hogy nem tudsz elég mélyeket lélegezni. Épp ezért nem árt, ha esténként a tévé előtt beiktatsz néhány hasizomgyakorlatot is a rutinodba. A hátizmaidat sem árt erősíteni, épp a jó tartás miatt.

Figyelj oda, mit eszel!

Sokan azért nem fogynak a sétával, mert egyszerűen többet esznek, mint ahány kalóriát a sétával elégetnek. Épp ezért érdemes néhány napig felírni, mit eszel, és ha szükséges, változtatni az étrendeden.

Ne lépj túl nagyokat!

Semmit nem kell erőltetni: a séta akkor a leghatásosabb sport, ha természetes lépésekkel, illetve néha a természetes sétatempódnál kicsit gyorsabban haladsz. Nem kell erőltetetten nagyokat lépni.

Ügyelj a cipődre!

A régi vagy kényelmetlen cipő egy csomó sérüléshez, lábfájdalomhoz vezethet, de még a csípőd és a derekad is megfájdulhat. A rendszeres sétához viselj kényelmes cipőt. A méretét úgy válaszd meg, hogy egy ujjnyi távolság legyen a cipő orra és a nagyujjad között, és az is nagyon fontos, hogy a talpa párnázott legyen. Ha rendszeresen sétálsz benne, félévente cseréld a cipődet.

Írd fel, mennyit haladtál!

Ha nem tudod, mennyit szoktál sétálni egy-egy alkalommal, nehezebb lesz változtatni a rutinon, amikor szükség van rá. Épp ezért érdemes egy erre szolgáló alkalmazást telepíteni a telefonodra, és rögzíteni az eredményeket. De az is elég, ha felírod, hány percet sétálsz egyszerre, és amikor kell, egyszerűen megemeled pár perccel az időtartamot.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?