Létrehozva: 2016.06.03.

A legjobb tippek, hogy ne köpd ki a tüdőd futás közben

Szívesen futnál, de kezdõként hamar elfogy a levegõd? Gyakran meg kell állnod pihegni? Zavar, hogy még a rövid távot sem bírod? A helyes légzéstechnika bizony kulcskérdés a futásban! Segítünk, hogy elsajátítsd!

Itt a jó idő, és egyre többen kapnak kedvet a futáshoz. Téged is elkapott a gépszíj? Ez örvendetes hír, ellenben ha kezdő vagy, szinte biztos, hogy szembesülsz néhány kellemetlen tünettel. Ha nem helyesen lélegzel edzés közben, hanem csak kapkodod a levegőt, köhöghetsz, liheghetsz, megszédülhetsz, szúrhat az oldalad - mindez akár kedved is szegheti. Rendkívül fontos tehát, hogy elsajátítsd a helyes légzéstechnikát. Segítünk!

Meg kell találnod a légzés és a mozdulatok összhangját, és ügyelned kell arra, hogy futás közben egyenletes legyen a "beszív-kifúj" ritmus. Edzés közben terhelődik a szervezeted, szaporábban mozog a karod, a lábad is. Izmaidnak több oxigénre van szükségük az aerob mozgáshoz, ezáltal gyorsabban ver a szíved és szaporábbá válik a légzésed is.  A szervezet megfelelő működéshez  ütemesen bevitt, elegendő mennyiségű oxigénre van szüksége.

Lélegezz mélyen és egyenletesen

A tüdő a mellkasnál csak egy kicsivel kisebb, mégsem használják ki sokan a maximális kapacitását, és csak a felső harmadával lélegeznek. Érdemes megtanulni a hasi légzést. Vegyél jó mély levegőt, ezzel megnöveled a tüdőd térfogatát és a rekeszizmodat lefelé nyomod, így nemcsak a mellkasod, de a hasad is megemelkedik. Ha megtanulsz erőkifejtés nélkül mélyeket lélegezni futás közben, akkor megakadályozod a hányinger és a szédülés kialakulását. Kis gyakorlással könnyen megtanulhatod ezt!  A helyes módszer elsajátításához próbáld ki a jógát, vagy a Pilates-t. A jógával elsajátíthatod a legtökéletesebb légzést, amivel testedet sokkal jobban meg tudod tölteni oxigénnel, amit a futás során is kamatoztathatsz. Az edzés sokkal hatékonyabb, egészségesebb, élvezetesebb lesz ezáltal.

Ügyelj a helyes testtartásra

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson a tüdődbe, a vállaidnak nem szabad előre esniük, és a mellkasod legyen nyitott a futás során. Ne görnyedj előre, ne dobáld a vállaidat! Akkor csinálod jól, ha edzés közben ráfókuszálsz a perifériás látómezőre, és abban nem látod a vállaid mozgását. Ehhez is rengeteg szuper jóga gyakorlat létezik.

Hidegebb időben orron keresztül lélegezz

Hidegebb, hűvösebb időben jobban teszed, ha az orrodon keresztül lélegzel, mert ha nem így teszel, akkor könnyen kiszáradhatsz. Nem egyszerű persze orron lélegezni sport közben, de mindenképp érdemes megtanulni, mert nemcsak a kiszáradástól óv meg - ami által hamar megszomjazol, de akár ziháláshoz, köhögéshez és asztmaszerű tünetekhez is vezethet - , hanem így hatékonyabban, mélyebben tudsz levegőt venni, és a futás is jobban fog menni. Ehhez az igazán mély légzést mindenképpen el kell sajátítanod! Ha mégsem sikerül, akkor mindenképp tegyél télen kendőt az orrod és a szájad elé!

Figyelj oda a lépés ütemére

A normál tempójú futásnál igyekezz 3-4 lépésenként beszívni a levegőt, és kb. ugyanennyi idő alatt kifújni azt. Érdemes fejben számolni először, egy idő után úgyis rutinszerűvé fog válni. Gyorsabb tempónál gyorsabban is kell lélegezned, hogy tartani tudd az iramot. Ilyenkor 1-2 lépésenként szívd be, és fújd ki a levegőt. Nagyon figyelj oda, mert könnyen kieshetsz a ritmusból, és lihegni kezdhetsz. Ebben az esetben lassíts, és csak akkor gyorsíts újra, ha visszaálltál a helyes ütembe.

Hajrá!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

vg.hu

Botrány: sorra fogják a kínai kémeket Németországban

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TESTFACTOR

„Azt sem tudtam elviselni, ha lefotóznak” – 33 kiló fogyás után talált magára Adrienn

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot