YESSS

Most húzódnak be az egerek a házakba, így tartsd távol őket

Bár elsőre aranyosnak tűnhetnek ezek a rágcsálók, mindenki szeretné az otthonán kívül tudni őket. Ahogy hűl le az idő, igyekeznek bejutni a fűtött helyekre; mutatjuk, hogyan védekezz ellenük.
címkék:
  • Szerző:

Beköszöntött a hamisítatlan ősz, és ez azt is jelenti, hogy az egerek védett helyet keresnek; sokszor befészkelnek a lakásokba, házakba, ahol nem szívesen látja őket az ember. Mindenki tudja, milyen kárt képesek okozni az otthonokban: beszennyezik a vizeletükkel, ürülékükkel az élelmiszereket, megrágnak mindent, amit elérnek, rengeteg takarítással és kidobott élelmiszerrel jár, ha az egerek bejutnak a házba. Bár ártalmatlanabbnak tűnhetnek, mint a patkányok, nem jelenti azt, hogy ne terjesztenének betegségeket; jobb, ha a házon kívül maradnak. Ha nem szeretnél mérgezni, vannak kíméletes módszerek, amelyekkel elveheted a kedvüket attól, hogy bemenjenek a lakótérbe, mutatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ősszel elkezdenek behúzódni az egerek a tárolókba, kamrákba, és a házakba is. Fotó: 123rf

1. Egérűző illatok

fajdalomcsillapito 02

Hatásos a vattapamacsra csepegtetett illóolaj. Fotó: Pixabay.com

Vannak olyan illatok, amik az ember számára kellemesek, az egerek azonban ki nem állhatják őket. Az egyik ilyen a borsmenta illóolaj; tegyél 20-30 cseppet vattapamacsokra, és tedd őket olyan helyekre az otthonodban, ahol láttad az egér nyomait. Érdemes a bejáratokhoz, ablakokhoz is, ahol szeretnének bejutni a házba. Ugyanezt megteheted szegfűszeg illóolajjal is. A vattapamacsokat érdemes hetente cserélni, hogy folyamatos legyen az intenzív illat.

2. Adj nekik babérlevelet

Ki nem állhatják a babérlevél szagát. Fotó: Pixabay.com

Ez a módszer sokkal természetesebb, no meg olcsóbb, mint az illóolajos védekezés: tegyél néhány babérlevelet oda, ahol szeretnek az egerek tartózkodni, és 2-3 naponta cseréld őket. Ki nem állhatják a szagát.

3. Védekezz erős paprikával

A csiliporral óvatosan bánj! Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

A módszer brutális, de hatásos: vegyél a lehető legerősebb csiliből készült port; fél csészét keverj össze 3 liter forrásban lévő vízzel. Adj a keverékhez két evőkanál borsot is, majd az egészet hagyd állni egy napot. Spriccelős flakonnal permetezd le vele a gyanús helyeket. Vigyázat: a keverék brutálisan csíp, használj kesztyűt és maszkot készítés és permetezés közben is!

4. Fogadj örökbe egy macskát

Az egyik leghatásosabb védekezés, ha beszerzel egy macskát. Fotó: Pixabay.com

Ha mindig is szerettél volna egy cicát az otthonodba, itt az ideje, hogy magadhoz vegyél egyet. Nem csupán levadássza a rágcsálókat, de a bent tartott macska szaga riasztja is őket; sokkal kisebb eséllyel húzódnak be olyan házba, ahol érzik a macskaszagot.

5. Minden pakolj el

Semmi ne maradjon elérhető helyen, ami csábító a rágcsálóknak. Fotó: 123rf

Fontos, hogy ne legyen elérhető helyen semmilyen élelmiszer, ami vonzza az egereket: a kamrában tegyél rendet, mindent pakolj légmentesen zárható tárolókba, rendszeresen vidd ki a szemetet, és mindig söpörd fel a morzsákat a konyhában. Nem csak az ételt, de a fészeknek való anyagokat is zárd el az egerek elől; például a régi újságpapírokból előszeretettel készítenek maguknak almot.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?