MAMAKLUB

Vigyázz, így lesz rossz evő a gyerek!

A legtöbb anyuka pánikba esik, ha a gyerek válogat, vagy alig eszik valamit. De jó, ha tudod, hogy néha te magad bátorítod ezt a viselkedést, mégpedig úgy, hogy észre sem veszed. Vajon hol rontod el?

A legtöbb babát a hozzátáplálás idején még nagyon érdekli a felnőttek étele. Hol válnak ezek az érdeklődő kicsik válogatós, rossz evő óvodásokká és iskolásokká? Megmutatjuk a leggyakoribb hibákat, amelyekből a gyerek azt a következtetést vonja le, hogy válogatni szabad, és jó dolog.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Válogatós 01

Fotó: Pixabay.com

Tényként kezeled, hogy válogatós

Az ötévesed nem eszi meg a répát – te pedig már jó előre szólsz mindenkinek, hogy ezt nem szereti. Sőt, eleve csak sült krumplit rendelsz neki, ha nem otthon esztek. Pedig a gyerekek néha meg tudnak lepni minket. Ne döntsd el előre, mit szeretne, inkább kérdezz. Lehet, hogy olyasmit fog választani, amit korábban messzire elkerült.

Elrejted a zöldségeket

Rövid távon célravezetőnek tűnhet az ételben pépesítve elrejteni némi zöldséget, hosszú távon azonban rossz irányba mész. Ha ugyanis a gyerek nem látja a zöldséget a tányéron, sosem fog rájönni, hogy ez a fajta étel nem csak egészséges, hanem akár finom is lehet. Ha viszont mindig színpompás a tányérja, előbb-utóbb győz a kíváncsiság, és megkóstolja anélkül is, hogy megpróbálnád kijátszani.

Nem vagy rugalmas

A „mindenki ugyanazt eszi” megközelítés lehet jó, de nem mindig válik be. Az viszont egyenesen tarthatatlan, hogy mindenkinek külön kelljen főzni. A legjobb rugalmas megközelítés: a szokásos vacsora mellett legyen még egy, egyszerűen elkészíthető opció, hogy mindenki választhasson. Ennél többre viszont nincs szükség

Válogatós 02

Fotó: Pixabay.com

Nem mutatsz jó példát

A gyerekek a példádból tanulnak. Ha nem eszel velük, vagy következetesen kerülsz egy bizonyos ételt, ők sem lesznek túlságosan nyitottak. De ha látják rajtad, hogy szereted a zöldséget és a gyümölcsöt, máris szívesebben kóstolják meg ők is ezeket.

Feladod

A válogatóssággal nem könnyű együtt élni, de azzal nem sokat segítesz, ha feladod, és nem kínálgatod folyton új finomságokkal. Nem kell egészségterrort bevezetni otthon és mindent megtiltani, ami kevésbé egészséges, de a nyitott hozzáállásodra tartósan is szükség van. Készíts olyan ételt, amit szívesen megesznek, de mindig kínálj mellé valamilyen újdonságot is. Egyszer csak a legtöbb gyerek kinövi a válogatást.

És ezeket olvastad már?